Vilket jobb passar mig?

Ett blogginlägg från CV Gruppen om hur du tar reda på vilket yrke som passar dig bäst.

Visste du att bara 16 % av alla yrkesverksamma i Sverige känner sig riktigt engagerade på sin arbetsplats? Endast 16 % brinner för att gå till jobbet varje morgon. Det är en låg siffra. Men trots detta så är den betydligt högre än i många andra länder.

Hur gör man då för att hitta ett jobb som verkligen motiverar en? Vad vill jag egentligen? Vilket jobb passar mig bäst? Frågorna är många och du är långt ifrån ensam om att ställa de. I detta blogginlägg får du tips som förhoppningsvis tar dig ett steg närmare svaren.

Vårt engagemang på arbetet

Så här känner vi oss på arbetet:
(Gallup, 2013)

Engagerade

  • 16 %

Inte engagerade

  • 73 %

Aktivt urkopplade

  • 11 %

Hur tar jag reda på vilket jobb som passar mig?

För några år sedan tampades Scott Dinsmore med den här frågan. Han hade tröttnat på att gå till jobbet varje morgon utan att egentligen vilja gå dit. Han hade tröttnat på att ha ett tråkigt jobb bara för att i framtiden kunna få ett bättre. Han ville göra det han älskade redan idag! Så han sa upp sig.

För att ta reda på hur man hittar drömjobbet började han läsa en massa böcker om personlig utveckling. Samtidigt intervjuade han människor som redan hade kommit dit han ville. Människor som var passionerade. Människor som redan hade hittat sina drömjobb! Han insåg snabbt att dessa människor hade tre saker gemensamt. De hade tre nycklar som gjorde dem lyckligare. Tre nycklar du kan använda för att lista ut vilket jobb som passar dig allra bäst och hur du tar dig dit! Häng med!

 

1. Bli expert på dig själv!

”Om du inte vet vad du letar efter, kommer du aldrig att hitta det.”

Det första steget handlar om att lista ut vem du är som person. Du måste förstå dig själv och bli en expert på det. Dinsmore menar att du kan lyckas med detta genom tre steg:

Dina unika styrkor
Du måste definiera dina unika styrkor, vad du är riktigt bra på. Ofta hör detta ihop med vad du tycker är roligt eftersom vi har en tendens att blir duktiga på det som vi verkligen gillar.

Dina grundläggande värderingar
Du behöver ta reda på vilka grundläggande värderingar som driver dig. Vad är viktigast i ditt liv?

Dina erfarenheter
Du behöver vara uppmärksam i vardagen på vilka erfarenheter som gör dig glad, vilka människor som inspirerar dig och varför. Du tar helt enkelt reda på vad du tycker är roligt och inspirerande och varför.

Att reflektera över ovanstående är något vi måste göra själva. Ingen kommer någonsin att göra det åt oss. Men genom att ta reda på dina styrkor, dina inre värderingar samt vad som gör dig glad och inspirerad, kommer du skata men säkert kunna definiera vad framgång är för just dig. Och att kunna definiera detta, för att sen låta svaret vara en kompass i dina framtida val, är första steget till nästa drömjobb.2. Gör det omöjliga!

Det finns ofta två anledningar till att vi människor inte gör saker och ting. Antingen för att vi intalar oss själva att vi inte kan, eller för att personer i vår omgivning intalar oss att vi inte kan. Oavsett vilket så börjar vi tro på det, vilket leder till att vi antingen ger upp, eller inte börjar över huvud taget.

Der andra steget handlar därför om att utmana de personliga gränserna. Allt som någonsin gjorts i världen har någon gång varit omöjligt. Sen bestämde sig en person för att försöka och helt plötsligt var det inte omöjligt längre. Man brukar prata om att det är bra att gå lite utanför sin comfort zon och det är precis vad du ska göra här. Det du kommer fram till att du vill göra är också det du bör göra, oavsett om vägen dit till en början inte verkar vara den enklaste.

 

3. Umgås med passionerade människor!

”Du är genomsnittet av de fem människor som du spenderar mest tid med.”

Att personer i din omgivning har en stor påverkan på dig har många forskare och experiment bevisat. Så utmana dig själv att umgås med människor du ser upp till, som är passionerade och som redan gör det du vill göra. På det sättet kommer ditt ”normalläge” att förändras, det omöjliga blir inte längre omöjligt. Det handlar alltså inte primärt om att ändra dina mål, utan om att förändra din omgivning. Tankarna, ambitionerna och viljan hos personer i din närhet kommer därefter, sakta men säkert, börja smitta av sig på dig.

 

Avgörandet ligger i dina händer

Genom att använda de här tre nycklarna menar Dinsmore att du kan lista ut vad ditt drömjobb är och ta dig närmre det. Det positiva med de tre stegen är att avgörandet ligger i dina egna händer, inte hos någon annan. Ingen kan hindra dig från att lära dig mer om dig själv, vad du tror på och vad du tycker om att göra. Ingen kan hindra dig från att våga mer, och ingen kan hindra dig från att umgås med människor som inspirerar dig.

Goda råd från nära och kära, personlighetstest och guider i all ära. Men ibland är den bästa vägen framåt att vända sig in mot sig själv. Genom reflektion och handlingskraft kan man komma riktigt långt, och hoppas att ovanstående steg kan hjälpa dig på vägen mot ett nytt jobb som du verkligen älskar. Har du redan hittat drömjobbet? Fantastiskt! Grattis! När du är redo att söka så hör av dig till oss! Vi hjälper gärna till och skapar ett unikt CV som ökar dina chanser att få göra det du verkligen vill, varje dag! Läs mer om våra CV-paket här >
Vilket jobb passar mig? är skrivet av Linda Karlsson & Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!