Kickstarta veckan med nya jobbvanor

Måndag morgon. Nyår. Ny termin eller första arbetsdagen efter semestern. Ditt liv består av många brytpunkter, stora som små. Tidpunkter som enkelt kan bli slutet på ett gammalt kapitel och början på något nytt, något effektivare, roligare, där du känner dig mer motiverad! Du känner kanske till the fresh start effect? Vi har nog alla känt den i början på en ny vecka, efter semestern, eller vanligast av allt – efter nyår.

Ambitionsnivån är hög när målen över vad som skall åstadkomma sätts. Tyvärr visar sig the fresh start effect inte vara särskilt effektiv. Bara för att du känner dig engagerad och förändringsorienterad på grund av att det är måndag eller första jobbveckan på året, blir det ofta inga långvariga positiva resultat. Om du inte använder den nyfunna energin och viljan till förändring på rätt sätt!

Den diffusa känslan av engagemang och nyfunnen vilja i all ära. Men det är av största vikt att du använder denna känsla på ett sätt som möjliggör den att rikta in dig på mer långsiktiga och bestående resultat. Nedan följer tre steg att ha i åtanke när du sätter nya mål som relativt snabbt kan bli till nya, goda vanor på jobbet.

1. Sätt riktigt låga mål

Riktigt låga mål är en mening som nästan får det att skava i hjärnan! Vi är så vana vid att tänka, säga och värdera höga och ambitiösa mål. Men stora mål är inte alltid det som är mest effektivt när du vill skapa en ny vana. Myrsteg är en rörelse framåt när det gäller att skapa bestående förändring.

Låt oss säga att en röd tråd genom året har varit att du kommit oförberedd till dina jobbmöten. Optimalt hade varit att du inför varje möte hade en A4 med anteckningar, frågor och research.  Då är det lätt (men dumt) att just sätta målet: jag ska ha en sida med anteckningar innan varje jobbmöte. Börja istället med att komma till det första mötet med tre meningar förberedda. Eller varför inte tre ord? Små mål som dessa är ofta enklare att upprätthålla över tid – för att sedan långsamt och successivt öka dem. Detta är viktigt då just långsiktighet är en av de mest betydelsefulla faktorerna när det gäller att skapa nya vanor.

2. Fokusera på känslan

Ett stort misstag när vi formulerar mål inför oss själva är att fokusera för mycket på själva målet. Du tänker alltför mycket på att ”Jag ska vara förberedd inför mina jobbmöten” och upprepar det som ett stressmantra utan att fundera på vad det egentligen betyder.

Rikta istället fokus på känslan som du vill att förändringen ska åstadkomma istället för det faktiska resultatet. Om du hade varit mer förberedd inför dina möten hade detta skapat ett lugn och en närvaro hos dig under mötet. Du hade framstått som kunnigare och haft en större förmåga att lyssna på vad andra har att säga istället för att känna dig dålig för att du inte har något själv att komma med. Det hade också lagt en grund för att kunna vara kreativ under mötet! Att bolla idéer fram och tillbaks, och att knyta samman dina idéer med dina kollegors idéer. Detta väldigt roligt!

3. Prata om det

Forskning visar att ju mer man pratar om förändring, desto mer sannolik är den att hända. Prata med en vän eller en kollega om vad du vill åstadkomma. Men fokusera inte på målet, utan på vägen dit. Vilka är stegen du ska ta för att få det du vill hända? Genom att prata om det formulerar du klart och tydligt dina tankar, istället för att låta ”vara mer förberedd” vara en luddig, outtalad önskan som ingen utom du känner till.

Lycka till.




Kickstarta veckan med nya jobbvanor är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!