Intervjufrågorna du kommer att få på jobbintervjun!

En del saker går att förbereda, andra inte. Vad gäller din jobbintervju så finns det glädjande nog flera förberedelser som kan öka dina chanser rejält. Att på förhand gå igenom vanliga intervjufrågor är ett exempel på detta.

Vi är duktiga på mycket, men att förutspå exakt vilka frågor som kommer att ställas på din intervju, är tyvärr omöjligt även för oss. Däremot har vi gjort en sammanställning över ett tiotal olika intervjuer, på olika företag, inom olika branscher. Vi kunde ganska snabbt se en röd tråd. Nedan presenterar vi frågorna och områdena som med störst sannolikhet kommer på din intervju:

Frågor om företaget och tjänsten.
Med en nästan hundraprocentig sannolikhet kommer personen som intervjuar dig dels att berätta om företaget och tjänsten, och dels fråga dig vad du på förhand känner till och vet. Se därför alltid till att komma väl förberedd och påläst – Då visar du på både engagemang och intresse.

Motivera ditt val av tjänst.
Vår undersökning visar på att en klar majoritet rekryterare lade en relativt stor vikt vid frågor om varför du har sökt den specifika tjänsten. Exempel på frågor kan vara: Vad fick dig att söka just denna tjänst? Varför passar du så bra på företag X och för denna tjänst?

Allmänna frågor om din profil och personlighet.
Under den första delen av intervjun kan du oftast räkna med att få mellan 2-5 allmänna frågor om dig som person. Det kan vara frågor som: Berätta mer om dig själv! Vilka är dina styrkor och svagheter? Hur beskriver andra dig? Tänk igenom din profil och vad som är lämpligast att lyfta fram!

Frågor om dina erfarenheter och prestationer.
Räkna även med att få besvara frågor kring dina senaste arbeten och prestationer. Gå igenom ditt CV och tänk igenom vad som är värt att lyfta, under respektve erfarenhet. Självklart med relevans för ditt nya jobb.

Framtida mål och ambitioner.
Att få frågor om dina framtida mål är också relativt vanligt, dock inte en självklarhet. Förbered dig genom att tänka igenom både kort- och långsiktiga ambitioner, på och utanför arbetet.

Förutom ovanstående kan det alltid vara bra att tänka igenom eventuellt branschspecifika frågor, löneanspråk, önskemål om ansvar, mm. Till strategiska och mer komplexa tjänster kan du också räkna med frågor om ditt ledarskap samt frågor av både strategisk och organisatorisk karaktär.

Detta var allt för denna gång. Lycka till på intervjuerna och kom ihåg att förberedelse ofta är A och O!
Intervjufrågorna du kommer att få på jobbintervjun är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!