Tips – Personligt brev 

Internet svämmar över med tips kring personliga brev, CV:n och ansökningshandlingar. I detta blogginlägg tänkte jag belysa ett av de kanske allra viktigaste elementen för att skapa ett bra personligt brev.

Visste du att den delen av hjärnan som kontrollerar vårt beslutsfattande inte förstår sig på språk? Galet, eller hur? Den delen av hjärnan som styr vårt beteende och våra beslut förstår känslor, inte siffror. Jag ska inte tråka ut dig med en massa biologiska begrepp, vill du höra dem kan du kolla här. Istället ska jag berätta för dig varför den här kunskapen ger dig en fördel nästa gång du ska söka jobb!

När en rekryterare går igenom en massa personliga brev och CV:n är högen av ansökningar full av siffror och argument för varför den ena personen är bättre än den andra. Högen är full av fakta. Och det är inget fel med det, men det är heller inte särskilt inspirerande.

tips personligt brev

Det du vill göra är att inspirera! Det du vill är att rekryteraren ska lyfta upp ditt personliga brev och inte kunna lägga ner det igen. Att du ska vara det självklara valet!  Så hur inspirerar man? Hur väcker man känslor? Det vet du redan, du har gjort det sedan du var ett litet barn. Du berättar en historia.

Använd det första stycket i ditt personliga brev till att berätta varför du vill ha tjänsten du söker, varför du passar bäst. Argumentera inte, utan berätta. Som om du berättar en historia. Svara på frågan varför. Börja inte med att berätta vem du är, vad du har gjort eller hur du är bättre än andra på det du gör. Börjar med att berätta varför!

Ska jag inte ha med fakta?

Jo, det är klart du ska. Siffror är till exempel jättebra! De är enkla att hitta i ett CV eller brev och är något rekryteraren kan ta på. Något rekryteraren enkelt förstår. Och självklart ska du också ha med vad du har gjort tidigare, det är grunden i ett bra CV. Men glöm inte bort att försöka väcka läsarens känslor, inte minst i ditt personliga brev. Berätta först varför du vill ha tjänsten och varför du passar så bra. När du väl har gjort det så kan du absolut lyfta in och argumentera med hjälp av fakta.

Genom att använda känslor sticker du ut från mängden och pratar direkt med den del av hjärnan som kontrollerar beslutsfattande!

Låter det svårt? Vill du ha hjälp med att få till ett professionellt personligt brev som står ut från mängden? Ett brev som inspirerar. Vi hjälper dig gärna! Läs mer här.
Tips – Personligt brev är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!