Tre tips inför arbetsintervjun – Så får du rekryteraren att gilla dig

En arbetsintervju är kanske ett av de absolut viktigaste mötena du kan gå på. Du vill göra ett bra intryck och få personen på andra sidan bordet att tycka om dig på bara några få minuter. Men var inte rädd. Med följande tips ökar du dina chanser rejält – för att få rekryteraren att gilla dig och för att få jobbet!

1. Första intrycket

Första intrycket varar. Så se till att göra det bra. Det här är saker du redan vet, men kanske behöver bli påmind om. När du hälsar på personen som ska intervjua dig, ha ett fast handslag (utan att krossa personens hand), ta ögonkontakt och le. Din hälsning är din första chans att göra ett intryck. Vet du redan vad den du ska prata med heter? Hälsa med namnet. Om inte, se till att lägga det på minnet och upprepa namnet när du ska gå istället.

Många människor är, eller säger sig i alla fall vara, dåliga på att komma ihåg namn. Genom att komma ihåg rekryterarens namn sticker du ut. Det är förvånansvärt hur mycket förmågan att komma ihåg namn imponerar på folk, men det gör den, så se till att utnyttja det!

2. Var påläst

När du väl gjort ett bra första intryck är det dags att glänsa med dina kompetenser och visa att du är rätt person för jobbet! Det bästa sättet att göra det på är att komma till intervjun väl förberedd. Här skulle jag säga att det är tre områden du bör fokusera på: att läsa på om företaget du söker dig till, att se till att du har svar på de vanligaste frågorna som rekryterare ställer (du hittar dem här) och slutligen att du själv har förberett några frågor du vill ställa i slutet av intervjun. Om du gjort dessa tre saker bra kommer du ge ett seriöst och påläst intryck vilket ökar dina chanser att få rekryteraren att gilla dig!

3. Använd ditt kroppsspråk

Nu kommer vi till den roliga delen. Kroppsspråket. För att få personen du pratar med att (omedvetet) börja gilla dig, kan du använda ditt kroppsspråk, sättet du sitter och rör dig på. Våra hjärnor innehåller spegelneuroner. Neuroner som gör det möjligt för oss att imitera vad någon annan gör. När jag sträcker mig efter ett äpple aktiveras en särskild del av min hjärna, men om du ser mig göra det aktiveras även delvis samma del i din hjärna. Din hjärna speglar min. Det här är en resurs vi utnyttjar när vi ska lära oss något nytt, men det är även något vi kan utnyttja för att få folk att tycka om oss.

Genom att använda ett inbjudande och gillande kroppsspråk mot den du pratar med är chanserna större att personen i fråga börjar gilla dig eftersom deras hjärna då speglar ditt inbjudande och gillande sätt. Det handlar alltså om att le mot personen, lyssna aktivt och du signalerar med ditt kroppsspråk att du är intresserad och gillar personen du pratar med. Sitt vänd mot personen, undvik att ha armarna i kors och vinkla handflatorna uppåt när du gestikulerar (det visar att du inte har något att dölja).

Bonus – använd ditt kroppsspråk på fler sätt

Nervös inför intervjun? Det är naturligt och normalt – men inte nödvändigt. Kroppsspråk kan inte bara hjälpa dig under intervjun utan även innan. Kika här för att läsa mer om hemligheten bakom att bli mindre nervös på bara två minuter!
Så får du rekryteraren att gilla dig! – Tre tips inför arbetsintervjun är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!