Dina svagheter och misslyckanden – en tillgång i jobbsökandet

I hela jobbsökningsprocessen, från CV till intervju, premieras framgångsberättelser. Berättelser om misslyckande, om pinsamma arbetsintervjuer eller din största underprestation har ofta ingen plats där. Detta blogginlägg handlar om hur du kan tänka kring det som du helst inte talar om i en intervjusituation eller nämner i ditt CV.

Senväg eller genväg?

Utveckling med raka steg är sällsynt. Ofta är en god prestation, position, eller en förvärvad förmåga ett resultat av att först ha gått vilse en smula för att sedan hitta rätt. Se tillbaks på ditt liv, vilka senvägar tog du som i efterhand visade sig vara nödvändiga för att nå dit man i slutänden hamnade?

En Princetonproffessor publicerade för att par år sedan ”CV of failures”. Det är både roligt, intelligent och ärligt sätt att berätta om vägen framåt i yrkeslivet faktiskt innebär. Läs mer här.

Vad är din största svaghet?

Kanske är denna fråga något som får dig att oroa dig över hur ärlig du skall vara i intervjusituationen med din framtida arbetsgivare. Jämför dessa två svar på frågan: ”Jag har inte alltid varit så bra på att hålla tidsscheman.” med ”För några år sedan hade jag problem med att möta deadlines. Jag var därför tvungen att utveckla en strategi för att sätta igång med arbetet tidigare, för att ha tid att hinna färdigt med arbetet i tid. Sedan dess möter jag alltid deadlines i tid.”  De båda svaren är lika sanna. Men det andra svaret visar på en utveckling. Det andra påståendet är även mer nyanserat och visar på att du har en förmåga till självreflektion. Rekryterare uppskattar att höra om utveckling, oavsett om det handlar om en intervju eller under läsningen av ditt CV.

I samtal med en rekryterare kan det vara relationsskapande att tala om svårigheter som fört något gott med sig. Förhoppningsvis kan detta lägga en grund för en relation byggd på tillit och eftertanke. Det kan också visa att du är en så pass trygg person att du inte lägger en särskilt stor värdering i just ”ett misslyckande”, och istället har ett dynamiskt synsätt på vad en karriär innebär. Ibland går det bra. Ibland lär man sig något.

Det som i andras ögon är ett misslyckande kan i själva verket vara en egen katalysator för förändring. Genom att anamma detta synsätt är det lättare att i tanken närma sig ett resonemang om vad det egentligen var som hände när ”jag skickade in en fruktansvärt dålig ansökan till jobbet som jag verkligen ville ha” eller ”hamnade i bråk med chefen, vilket ledde till att jag slutade på arbetsplatsen”. Om en händelse har hamnat i den mentala kategorin MISSLYCKANDE är det bekvämt att slippa konfronteras med tanken på vad det var som hände. Om du låter bli att reflektera över det är dock chansen stor att du fortsätter på samma sätt och inte tar vara på möjligheten att använda dig av misslyckandet för att utvecklas framåt.

Alla är med om saker som vi helst inte nämner på CV:t eller basunerar ut under en intervju.  Men misstag i kombination med självreflektion är något av det mest värdefulla som finns. Vad är ditt eget ”CV of failures”?




Dina svagheter och misslyckanden – en tillgång i jobbsökandet är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!