Spontanansökan – Så här lyckas du

Sugen på ett nytt jobb, men trött på att läsa jobbannonser?

Att söka specifika, utannonserade tjänster är ett traditionellt och vanligt sätt att söka jobb på. Du hittar en jobbannons, anpassar ditt CV och skriver ett personligt brev riktat till tjänsten. Däremot finns det många andra sätt att hitta nästa drömjobb. Ett exempel är genom en spontanansökan. Till en spontanansökan finns det ingen utannonserad tjänst. Istället har du hittat ett företag eller en bransch som intresserar dig. Du tror dig kunna ha en viktig plats att fylla, oavsett om denna plats blir tillgänglig nu eller i framtiden.

Vad är då fördelarna med en spontanansökan? Finns det några nackdelar? Och vad ska man tänka på för att göra ansökan riktigt bra?

 

Fördelar och nackdelar

Det finns många fördelar med att spontant ansöka till intressanta företag och organisationer. Du framstår som ambitiös och visar att du har mod och intiativförmåga. Dessutom är spontanansökningar generellt underskattade av arbetssökande – vilket gör att du med största sannolikhet inte konkurrerar med andra på samma sätt som vid en utannonserad tjänst.

Den främsta nackdelen med en spontanansökan är att det kräver uthållighet. Företaget du har kontaktat kanske inte behöver nyanställa på flera månader. Och då gäller det så klart att ha is i magen.

 

Vad är bra att tänka på?

I en traditionell jobbannons finns det ofta information och värdeord som du kan utgå ifrån i skapandet av CV och personligt brev. Det gör det enkelt att hitta fokus och vara relevant. När du ska skriva en spontanansökan saknar du dessa ledtrådar. Istället är det upp till dig att själv hitta informationen, för att tänka ut varför just du skulle passa så bra och vad du hade kunnat bidra med på företaget. Sätt dig in i företaget och dess kultur. Använd hemsidan, läs årsrapporter, artiklar och intervjuer. Fundera även på om du känner någon som arbetar på företaget som du kan prata med.

 

Hur ska du skriva?

När du skickar in en spontanansökan måste du helt och hållet rikta din ansökan till mottagaren. En ”standardansökan” kommer väldigt sällan fånga någons uppmärksamhet i ett sådant här läge. Formulera dig på ett konkret sätt och lyft dina styrkor. Använd gärna exempel från din tidigare erfarenhet som visar hur värdefull du är som potentiell anställd. Att du även visar att du har gjort grundlig research är i arbetsgivarens ögon imponerande, och denne förstår direkt att du har lagt tid och omsorg på din ansökan.

Ta dig tid att fundera ut vad det är du kan bidra med, och vilket behov du kan tänkas fylla på den kommande arbetsplatsen. Vad är det som lockar med branschen, produkten, företaget dess värderingar, arbetssätt eller kultur? 

 

När ska du skicka en spontanansökan?

Låt oss använda ett par exempel i vilka det kan passa väldigt bra att skicka in en spontanasökan.

  • Du jobbar just nu som säljare på ett varuhus. Senaste tiden har fler säljare anställts i rask takt, men samma rekrytering har inte skett för teamleaders. Efter tre år som säljare känner du att det är dags för nästa steg i karriären. Skriv en ansökan och förklara att du ser ett behov för en tjänst som i nuläget inte finns.
  • Du har via några vänner hört talas om ett spännande företag som expanderar, men du hittar ingen information på hemsidan om att de gör nyanställningar. Du tror dig har rätt bakgrund och det är dags att testa något nytt! Skicka in en spontanansökan!
  • Du besitter unik kompetens inom en väldigt smal bransch. Företag i vilka dina kompetenser hade kunnat komma till användning förväntar sig att du kommer till dem och inte tvärt om. Självklart ska du skicka in en spontanansökan!

Liknar någon av dessa situationer den du befinner dig i? Då föreslår jag att du kompletterar ditt traditionella jobbsökande med ett par spontanansökningar för att maximera dina chanser till ditt nästa jobb! Behöver du hjälp med att skapa ett CV och personligt brev som sticker ut från mängden? Läs mer här → 

Lycka till!




Spontanansökan – Så här lyckas du är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!