6 misstag att begå som nyexaminerad student
Detta blogginlägg är ett samarbete med StudentJob.
Efter att du tagit din examen från universitetet eller högskolan är det helt naturligt att börja sitt jobbsökande. Att börja sitt första jobb efter skolan kan erbjuda fantastiska möjligheter och hjälpa dig få en fot in i ett företag som du bara skulle drömma att få jobba för. Men många nyexaminerade begår misstag i ansökningsprocessen till dessa positioner, och ibland kostar det dem att till och med få jobbet. I detta blogginlägg har vi listat sex vanliga misstag som begås när studenter söker efter jobb.
De korrekturläser inte sin ansökan
Du kanske blir förvånad över hur många kandidater som spenderar timmar och timmar på att skriva den perfekta ansökan – men sedan glömmer att korrekturläsa den. Du kanske tror att några stavfel här och där inte kommer ha någon större betydelse i slutändan, men det är inte så dina potentiella arbetsgivare kommer se på saken.
När en arbetsgivare kollar på ditt CV och din ansökan och ser alldeles för många misstag är det en indikation på att du inte är uppmärksam på detaljer. Speciellt när det är en liten sak som enkelt kan rättas till, borde det aldrig vara ett misstag som kostar dig jobbet.
De ansöker om för många jobb
Det är mer än ofta man ser nyexaminerade studenter ansöka till precis allt de ser. Problemet med detta tillvägagångssätt är att du inte har tid att anpassa din ansökan för varje specifik roll, och det kommer att lysa igenom för arbetsgivaren. Du måste se till att du spenderar åtminstone lite tid på varje ansökan och anpassa den till rollen och företaget/organisationen du söker.
…Eller de ansöker om för få
Naturligtvis är motsatsen till att söka för många jobb också ett problem. Vissa föredrar att vänta på det perfekta jobbet innan de spenderar timmar på att skapa den ultimata ansökan. Även om detta utan tvekan kommer ge dig större chans till att få jobbet, är det också viktigt att komma ihåg att konkurrensen för dessa typer av jobb ofta är skyhög. Se därför till att inte lägga allt hopp på en och samma tjänst. Det värsta som kan hända är att du kommer vidare i mer än en rekryteringsprocess och att du därefter har möjligheten att själva välja vilken tjänst du ev. vill gå vidare med.
De bortser andra typer av branscher
Många studenter fokuserar sin jobbsök på en specifik bransch eller specifik industri baserat på vad de studerat tidigare. Många tror kanske att det är viktigt för dem att få ett jobb inom deras drömbransch så fort som möjligt efter examen men det kan dock leda till att de bortser från många andra branscher och typer av jobb som kan passa bra för dem.
De lär sig inte intervjutekniker
Övning ger färdighet! När det kommer till arbetsintervjuer finns det många tekniker som du behöver förstå för öka dina chanser. Betydelsen av ett första intryck är bara en av många delar du bör vara medveten om. Det är också viktigt att du visar intresse för rollen, att du är förberedd på vanliga frågor och själv ställer frågor i slutet av intervjun. CV Gruppen har sammanställt flera bra blogginlägg med tips inför din intervju. Här är ett av de >
De känner inte till företaget
Det borde vara uppenbart, men det är extremt viktigt att göra mycket research om företaget du ansöker till. Du kommer inte bara få en förståelse och bild över vad de gör och hur de jobbar, men också hur en potentiell intervju kan se ut. Om du känner till företagets vision och värderingar kan du skräddarsy din ansökan och intervju för just dem. Detta visar även att du är villig att gå en extra mil!
Dessa misstag är ganska vanliga, men väldigt enkla att fixa. Ta din tid och gör din research om företaget och rollen du vill ansöka till. Och kom ihåg att se till att korrekturläsa!
Artikeln är skriven av StudentJob, en jobbportal för studenter och young professionals. Där kan du ta del av tips inför hur du ska söka dina första jobb. För dig som ännu inte tagit examen kan du även söka extrajobb och internship i hela Sverige!
Nyexaminerad student – Undvik dessa misstagen är skrivet av StudentJob.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!