Sök jobb med Linkedin – Så här lyckas du
För varje dag som går blir Linkedin en viktigare och viktigare del av ditt digitala varumärke. Men vad är Linkedin egentligen bra för? Hur kan du optimera din Linkedin-profil och utnyttja det sociala yrkesnätverket på bästa sätt? I detta blogginlägg går vi igenom en av de viktigaste fördelarna med Linkedin och hur du utnyttjar denna fördel maximalt:
Så här söker du jobb med Linkedin – på bästa möjliga sätt!
Därför är Linkedin så viktigt
Bara i Sverige använder idag över 2,5 miljoner yrkesverksamma människor Linkedin. Samtidigt uppger 87% av rekryterarna att de i någon mån använder Linkedin som en del av sina rekryteringsprocesser. Detta är siffror som bör tas med största allvar. Skapandet av en kraftfull Linkedin-profil är inte längre något man bör ”skjuta på framtiden” eller stressa igenom. Med rätt optimeringar och inställningar öppnas istället enorma möjligheter. Förutom att du med största sannolikhet kommer att upptäcka nya, spännande karriärmöjligheter så bidrar en bra profil även till att rekryterare och headhunters hittar till dig. Detta leder i sin tur till att du kan bli presenterad för nya tjänster. Tjänster som du inte ens visste fanns, när du minst anar det.
Allt börjar med din profil
För att skapa en attraktiv Linkedin-profil som rekryterare och headhunters hittar, krävs en profil som är anpassad till dina framtida mål. Sökordsoptimering, inställningar, URL:er och formuleringar bör inte väljas av slumpen, utan med största möjliga baktanke. Exakt hur du bör göra för att skapa en riktigt attraktiv och användbar profil hinner vi inte gå igenom i detta blogginlägg. För dig som önskar hjälp med detta så rekommenderar jag istället vår Linkedinguide. Du hittar den här >
Så här söker du aktivt jobb på Linkedin
Vet du redan vilken typ av tjänst du letar efter? Börja i så fall att göra sökningar med relevanta nyckelord och titlar under fliken ”Jobb”. På detta sätt får du tillgång till den största delen av de tjänster som öppet annonseras på Linkedin.
Vet du istället vilket eller vilka företag som du helst vill arbeta på? I så fall är det tidseffektivt att börja ”följa” dessa företag. De flesta större företag presenterar lediga tjänster på sin Linkedin-sida och genom att aktivt spana in relevanta företagssidor så missar du aldrig en ledig tjänst. När du börjar följa ett företag kommer även nyheter och uppdateringar från företaget att presenteras i ditt Linkein-flöde. Detta gör det enkelt för dig att hålla dig uppdaterad kring vad som händer, så väl på företaget som i branschen.
Förutom företagssidor så kan du även hitta en stor mängd grupper på Linkedin. Allt ifrån tjänste- och branschgrupper till alumni- eller intressegrupper. I grupperna kan du medverka i intressanta diskussioner. Du kommer att få del av spännande branschnyheter, skapa nya kontakter och framför allt: bli presenterad för nya jobbmöjligheter. Jobbannonsering är nämligen en vanlig syn i många grupper på Linkedin.
När du har blivit medlem i ett antal grupper kan det vara bra att studera dess aktivitet i några dagar. Du kommer då att upptäcka att en del grupper är mycket välorganiserade och produktiva, medan andra grupper fungerar sämre. Efter en utvärdering kan du sedan välja ett antal grupper där du är mer aktiv och nätverkar regelbundet. Är du aktiv i ett par utvalda grupper, bör du t.ex. på relativt kort tid märka av en ökning av antalet besökare till din profil.
Så här söker du passivt jobb på Linkedin
Att bli headhuntad, kontaktad och erbjuden nya tjänster via Linkedin blir vanligare och vanligare. Rekryterare och headhunters letar ofta efter intressanta kandidater i det tysta genom en stor mängd olika sök- och katergoriseringssytem. Varje del av din profil kommer därför att påverka din synlighet, och vissa delar är självklart viktigare än andra. Här nedanför delar vi med oss av några av de viktigaste inställningarna för att framtida arbetsgivare så enkelt som möjligt ska hitta din profil. Vår kompletta Linkedinguide hittar du här >
– Använd en bild. Din bild publiceras alltid bredvid ditt namn, i alla sökresultat. Enligt Linkedin själva så ökar chansen till ett profilbesök 11 gånger om du använder en bild.
– Välj en smart rubrik. Precis som din bild, så kommer rubriken alltid att presenteras tillsammans med ditt namn i de sökningar som görs på Linkedin. Välj därför en kort och koncis rubrik som signalerar rätt budskap. Söker du t.ex. öppet efter en ny tjänst kan detta vara värt att nämna i rubriken.
– Specificera rätt ort. Välj att ange den ort där du primärt önskar att arbeta, inte tvunget vis den ort där du befinner dig just nu. Många arbetsgivare gör sökningar på specifika orter, och du vill självklart finnas representerad i de sökningar som görs inom det geografiska område där du vill arbeta.
– Specificera dina kompetenser. Du har möjlighet att lägga till en stor mängd olika kompetenser i din profil. Att göra detta är väldigt bra, då många sökningar görs med detta som filter. Tänk därför på att lägga till kompetenser som du besitter men framför allt kompetenser som du vill bli sökbar och associerad med.
Sök jobb på Linkedin – Så här lyckas du är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!