Snyggt CV – 5 snabba tips för ett snyggare CV

Ett snyggt CV är ett bra CV.

 


Högarna med CV:n är stora samtidigt som rekryterarna ofta arbetar under tidspress. I detta läge får inte ditt CV vara ett av de som bara försvinner i mängden. Det är viktigare än någonsin att ha ett CV som är läsvärt, som drar uppmärksamhet och som sticker ut. Här får du mina bästa tips för att skapa ett attraktivt och snyggt CV!

Jag ska vara helt ärlig med dig från början – jag är inget grafiskt geni. Mina färdigheter i Photoshop är obefintliga och mitt favoritprogram att designa i är Word. Om du navigerar programvaror för grafisk formgivning likt en kartläsare av världsklass då är det här fel blogginlägg för dig. Jag är säker på att ditt CV kommer vara supersnyggt utan min hjälp! Men om du, likt mig, inte känner igen dig i den beskrivningen. Då har du kommit helt rätt!

Att ha ett snyggt CV handlar inte om att ha en flashig design som kräver avancerad kunskap och dyra program för att skapa. Det handlar om att skapa ett CV som är inbjudande, lättläst och minnesvärt. För så länge du inte söker en tjänst som grafisk formgivare är det ju dina erfarenheter och kunskaper som ska stå i centrum – inte dina designförmågor.

Tips 1 – håll det luftigt

Det verkar ibland finnas en norm kring att ett CV inte ska vara längre än en A4-sida. Jag följer inte den. Ofta resulterar den strävan tyvärr i ett ihoptryckt och nästintill oläsligt dokument där viktig information antingen tas bort för att den inte får plats eller inte syns för att det är för mycket information som trängs på för liten yta. Var inte rädd att låta ditt CV blir två sidor, eller möjligtvis även tre om du har lång erfarenhet. Det är bättre att det finns utrymme för lite vitt papper mellan de olika tjänsterna än att allt kläms in på en sida. Om ditt CV är enkelt att läsa ökar chanserna att någon också läser det!

Tips 2 – var inte rädd för färg

Ditt CV bör ha ett antal rubriker i texten, såsom Arbetslisverfarenhet, Utbildningar m.m. (Fler tips på bra rubriker hittar du här.) Varför inte låta de rubrikerna vara i en färg? Och då menar jag inte svart… Att designa CV:t med regnbågens alla färger skulle jag inte rekommendera men att välja en färg och låta olika element i CV:t ha den färgen, det skapar ett intresse och gör att ditt CV direkt sticker ut från mängden. Även den allra första rubriken – med ditt namn överst på pappret – får gärna vara i färg.

Tips 3 – jobba med typsnitt

Även om du såklart kan skriva ditt CV med Times New Roman kan typsnitt vara ett enkelt sätt att få ditt CV att sticka ut! Men använd inte vilket som helst – att ditt CV är lätt att läsa är fortfarande viktigast av allt – design får aldrig komma i vägen för det. Men ett snyggt och annorlunda typsnitt i rubrikerna kan vara ett bra sätt att dra uppmärksamhet till ditt CV. Börja med att kika runt bland typsnitten i Word, hittar du inget där är nätet fullt av typsnitt som är gratis att ladda ner. Sök på fonts så hittar du garanterat något du gillar. Tänk bara på att skicka in ditt CV som en pdf-fil så du är säker på att det ser ut som du vill att det ska göra när mottagaren öppnar det. Det bör du alltid göra men det blir ännu viktigare om du använder ett typsnitt som inte är standard.

Tips 4 – detaljerna

Radbrytningar, indragen text, styckesindelningar, marginaler och avgränsande linjer är andra exempel på detaljer som direkt kommer att få ditt CV att kännas mer genomarbetat. I alla de vanligaste ordbehandlingsprogrammen som t.ex. Word och Pages kan du med enkla medel ändra just dessa parametrar. Hur du bör göra detta är helt upp till dig. Det bästa är att prova dig fram tills du hittar en layout som känns både snygg, stilren och överskådlig.

Bonustips – bild i CV:t?

Nu har vi inte pratat något om bilder i ditt CV, men oroa dig inte. Det ämnet har vi täckt förr. Kolla in det inlägget här.

Jag hoppas att tipsen var till hjälp och att du nu är ett steg närmare ett stilrent, enkelt och snyggt CV! Om det fortfarande inte blir riktigt så snyggt som du vill så hör av dig till oss. Våra CV-skribenter och grafiska formgivare hjälper dig gärna!

Läs mer om våra CV-paket här >

Snyggt CV – 5 tips för ett snyggare CV är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!