Avslappningsövning innan intervjun

Avslappningsövningen som du nu ska lära dig är användbar i många olika sammanhang. Du kan exempelvis göra den på väg till jobbet eller innan du ska sova. Är du nervös inför arbetsintervjun skulle jag vilja tipsa dig om att göra den precis innan du möter rekryteraren. I en intervjusituation är det viktigt att vara lugn, fokuserad och alert. Övningen du strax ska få göra kommer hjälpa dig med det.

Innan vi börjar vill jag säga något om vad som gör människans tankeförmåga så speciell. Ingen annan varelse har en så avancerad föreställningsförmåga som vi har: vi kan både skapa scenarion om framtiden och tänka på något som hände för många år sedan. Det är en briljant förmåga vi har! Förmågan att tänka både framåt och bakåt i tiden gör bland annat att vi kan planera en fest som ska hända om två veckor, uppfinna en ny produkt, eller drömma oss tillbaks på den härliga, pirriga första dejten du hade med din partner.

Men. Ibland är faktiskt den här ”fantastiska” tankeförmågan inte till särskilt mycket nytta. Den förstör faktiskt mest bara för dig. Scenarierna börjar bli obehagliga. Tankarna börjar säga saker som: tänk om du misslyckas! Tänk om rekryteraren kommer tycka att du ser konstig ut i den där kavajen! Tänk om du glömmer bort vad du heter? Tänk om du snubblar och ramlar och bryter benet! Tänk om du plötsligt börja joddla okontrollerat?

Vi är grymma på att skapa scenarion över vad som kan hända, har hänt, och mycket sannolikt inte ens kommer hända, men… tänk om!

För att göra dig förberedd inför jobbintervjun är det viktigt att du kan stänga av tankemaskinen och bli mer närvarande i nuet. Det vill säga, att tänka tankar som har med här och nu att göra. Det är i högsta grad relevant när du får frågor som du vill komma på bra svar på, eller vill ge ett alert och närvarande intryck. Ett sätt du kan bli mer närvarande i nuet är genom att rikta uppmärksamheten mot olika sinnen.  Känsel, syn, smak, hörsel och lukt.

Du ska nu lägga märke till:

Fem synbara ting  (det kan vara en kaffekopp, ett moln, din kollegas sko, eller ett blad på ett träd. Vad som helst!)

Fyra fysiska förnimmelser (Exempelvis ryggstödet mot ryggen, fingertoppen som ligger mot tangentbordet på datorn eller värken i nacken)

Tre ljud  (Exempelvis en kollega som pratar i andra rummet, ett brummande kylskåp, någon som passerar i korridoren utanför)

Två smaker (Denna är klurig men du klarar det!)

En doft (Heja dig!)

Gör detta långsamt. Ta ett långsamt djupt andetag för varje ny sak du riktar uppmärksamheten mot. Det innebär att övningen tar femton riktigt långsamma andetag.

Testa att göra övningen en gång nu, och en gång precis innan intervjun. Den kommer skärpa dina sinnen, och samtidigt ha en lugnande effekt. Skriv och berätta för mig på klara@cvgruppen.se hur det var att göra övningen, om du har lust!

Lycka till på arbetsintervjun!
Så här slappnar du av inför arbetsintervjun är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!