Ska jag ringa rekryteraren?

En fråga jag ofta får är om man borde ringa upp rekryteraren när man söker jobb. En helt lätt fråga är det inte och även hos rekryterare verkar det råda oenighet om ifall det är en bra idé eller inte. Som vi poängterat flera gånger här i bloggen får dagens rekryterare/personalchefer ofta in en stor mängd ansökningar till varje tjänst som läggs ut. Vissa rekryterare verkar därför ibland avråda från att ringa upp. Det tar för mycket tid och är störande.

Men det behöver inte vara fallet. Ett samtal till rätt person kan vara ett bra sätt att skapa en personlig koppling till den ansvariga. Att börja bygga en relation. Ett bra sätt att öka dina chanser att bli kallad på intervju. Men det måste göras på rätt sätt! Så här har jag sammanfattat några bra saker att tänka på om du vill ringa upp rekryteraren för att följa upp din ansökan.

Var förberedd

Det här korta samtalet är din chans att göra intryck, och avtryck. Se till att vara väl förberedd när du ringer så du får ut så mycket som möjligt av samtalet. Börja med att ta reda på vem du ska ringa så att du verkligen pratar med rätt person. Presentera dig kort. Här är det viktigare att du är trevlig och personlig än att du berättar saker om dig själv, rekryteraren har ju redan din ansökan! Glöm inte att berätta vad du heter, rekryteraren måste ju veta att det är du som ringer!

Ställ en fråga

Att bara ringa för att presentera dig själv kan verka störande. Se till att förbereda en fråga istället, en anledning att ringa. Förbered dig genom att kolla upp företaget och tjänsten du söker. Finns det något du undrar över gällande tjänsten som du kan fråga om? Annars kan du alltid fråga om hur den kommande rekryteringsprocessen kommer se ut. Men se till att svaren inte redan står i annonsen, du vill verka påläst, inte tvärtom!

Känn av stämningen

Verkar rekryteraren stressad? Håll samtalet kort! Du ringer inte för att störa utan vill göra ett bra intryck. Känn av stämningen och anpassa samtalet efter det!
Ska jag ringa rekryteraren? är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!