Ska jag ha mitt personnummer i CV:t?

En liten, men intressant fråga som ofta ställs är om man bör skriva sitt personnummer i CV:t eller inte? I detta blogginlägg tänkte jag ge dig ett bra svar på denna fråga. Först ett kort och enkelt svar, följt av ett lite längre och mer komplext sådant.

För att börja med det korta och enkla svaret:

Nej, du bör oftast inte ha med ditt personnummer i CV:t. Istället bör du bara nämna ditt födelsedatum i CV:t, d.v.s. ditt personnummer, men utan de fyra sista siffrorna. Gör detta på en logisk plats i CV:t, t.ex. tillsammans med dina kontaktuppgifter. De fyra sista siffrorna är inget som en framtida arbetsgivare generellt sett behöver under en rekryteringsprocess första steg. Det finns dock undantag, bl.a. inom säkerhetsbranschen. I dessa fall brukar information om  detta alltid tydligt stå i annonsen.

Det långa och lite svårare svaret handlar om födelsedatum över huvud taget bör nämnas. Att förneka åldersdiskriminering i samhället vore naivt. Trots att mycket till viss del har blivit bättre, så förekommer åldersdiskriminering fortfarande på många arbetsplatser. Ibland kan det kännas som en fördel att inte nämna sin unga ålder, och ibland kan det kännas som en fördel att inte nämna sin lite äldre ålder. Hur du bör göra i ditt specifika fall är inte upp till mig att avgöra. Det positiva med CV-skrivning är att det sällan finns tydliga rätt eller fel. Vad ett CV ska innehålla är högst subjektivt. Det följer trender och förändras med tiden. Välj därför det som du själv tycker känns bäst. Väljer du att utesluta ett personnummer i CV:t (utan de fyra sista siffrorna) är det värsta som kan hända att du får komplettera med den informationen lite senare.

Känner du dig osäker i CV-skrivandet vill jag slutligen tipsa om våra smarta CV-paket. Med dessa får du riktig experthjälp med att skapa ett attraktivt och bra CV som står ut från mängden. Du kan läsa mer om detta här >
Ska jag ha mitt personnummer i CV:t? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!