Personligt brev – Mall
Ett blogginlägg om hur du skriver ett riktigt bra personligt brev.
En mall för det perfekta personliga brevet – finns det en sådan? Både ja och nej. Beroende på vilken bransch du arbetar inom och beroende på vilket företag du ska söka dig till så förväntas ditt personliga brev se ut på lite olika sätt. Trots en del skillnader finns det dock en hel del framgångsfaktorer som kan appliceras på de flesta brev. Inom de flesta branscher. För de flesta människor.
Som Sveriges ledande CV-skrivare arbetar vi dagligen med att skapa skarpa ansökningshandlingar till personer med höga karriärmål. I detta blogginlägg bryter vi ner det personliga brevet i dess minsta beståndsdelar och delar med oss av hemligheterna som definitivt kommer att öka dina chanser. Ett bra personligt brev kan få stora, positiva, framtida konsekvenser. Låt oss sätta igång!
Lite längre ner i blogginlägget har du även möjlighet att ladda ner en kostnadsfri personligt brev-mall i Word-format som du enkelt fyller i med din egen text.
Börja med att läsa annonsen. Igen och igen.
Innan du sätter igång med skrivandet ska du få ett viktigt tips. Läs igenom jobbannonsen (om det finns en sådan såklart) flera gånger. Till de flesta tjänster har rekryteraren eller personalchefen en ”drömprofil” som ofta, direkt eller indirekt, beskrivs i annonsen. En jobbannons kan därför fungera lite som ett ”facit” till vad för sorts person företaget letar efter. Detta ska du självklart utnyttja.
När du väl ska börja skriva är det en stor fördel att göra detta utifrån den profil som du nu vet att företaget söker. Självklart ska du inte hitta på erfarenheter eller egenskaper, men annonsen är ett bra hjälpmedel för dig att hitta fokus och relevans i de exempel som du väljer att lyfta fram.
Nu till skrivandet! Nedan presenteras fem viktiga beståndsdelar, vad de innebär samt hur mycket vikt du bör lägga på respektive del.
Har du kört fast i skrivandet och vill ha experthjälp? I så fall hjälper vi dig gärna! Läs mer här >
1. Inledningen
Ditt brevs första meningar är de i särklass viktigaste av alla, så välj de med omsorg. Se till att direkt skapa ett intresse och undvik standardiserade inledningar som t.ex:
Hej,
Mitt namn är X, jag är Y år gammal och bor i Z. Jag vill med detta brev visa mitt intresse för tjänsten…
Välj istället att gå rakt på sak. Ett tips kan vara att starta brevet med din personliga koppling som vi ska prata mer om nedan. Ytterligare tips på bra inledningar för ditt personliga brev hittar du här >
2. Personlig koppling
Drygt 30% av texten i ditt personliga brev bör bestå av en personlig koppling till företaget och tjänsten. Tack vare denna koppling blir ditt brev inte en standardansökning i mängden.
I en bra personlig koppling bör du på ett konkret sätt och med exempel besvara följande två frågor:
- Varför söker du dig till just detta företag och denna tjänst?
- Varför anser du dig passa så bra?
För att åstadkomma bra svar på dessa frågor krävs det att du gör en del research om företaget och tjänsten. Använd företagets hemsida, Google, årsrapporter och allt du kommer över. Desto mer insatt du blir i företaget, dess arbetssätt och värderingar, desto trovärdigare och mer relevanta svar kommer du att kunna ge.
Tänk på att ge exempel. Att skriva att du anser att ”Företag X är intressant” säger egentligen ingenting. Det viktiga blir istället att förklara varför du tycker att Företag X är intressant.
3. Presentera dig själv
Efter din personliga koppling är det dags att presentera dig själv. Som grundregel bör en sådan presentation ungefär utgöra hälften av den totala textvolymen. När du ska beskriva dig själv så finns det ett viktigt ord som du alltid bör ha i bakhuvudet.
Relevans.
I första steget av denna personliga brev-mall skapade du dig en uppfattning om ”drömprofilen” tack vare en noggrann genomläsning av jobbannonsen. När du ska börja beskriva dig själv är det av största vikt att du gör detta på ett sätt som är relevant i förhållande till just denna profil och vad som är viktigt för den specifika tjänsten.
Så beskriv dig själv och dina styrkor. Ge exempel. Berätta en framgångshistoria. Visa på något resultat. Men skriv endast om sådant som är relevant och gör det med ”drömprofilen” i bakhuvudet. Tänk också på att inte återupprepa vad som står i ditt CV. De rader som du har till ditt förfogande bör inte slösas bort på dubblerad information. Detta innebär dock inte att du inte kan förstärka eller trycka på sådant som nämns i ditt CV. Försök bara att lyfta sådant på ett annat sätt och med en ny infallsvinkel.
Ett exempel:
Du funderar på om du ska berätta något om dina fritidsintressen som handlar mycket om sport. Allt ifrån innebandy och fotboll till löpning och golf. Söker du en tjänst som sportjournalist är dessa fritidsintressen av hög relevans och det finns en god anledning att nämna dessa (tillsammans med en tydlig koppling till den tänkta tjänsten). Söker du däremot en tjänst som redovisningsekonom blir dina fritidsintressen inte lika relevanta. I ett sådant fall gör du mer rätt i att lyfta något helt annat. Kanske ett exempel på din strukturella förmåga eller ditt nästan medfödda intresse för siffror. Jag hoppas att du förstår poängen.
Pssst! Vi hjälper dig gärna att skapa en jobbansökan i absoluta toppklass. Läs mer här >
4. Framtiden
Att ha tydliga ambitioner är bra. Därför är det smart att lyfta en eller två framtida ambitioner i ditt personliga brev. Precis som med den personliga presentationen så är det dock viktigt att det är relevanta ambitioner och försök att koppla de direkt till tjänsten, företaget eller branschen. Var kort och koncis och ägna som regel inte mer än några enstaka rader åt detta. Drygt 10% av brevets totala längd är en bra grundregel.
5. Avslutning
På de sista raderna i ditt brev är är det smart att knyta ihop säcken och därefter uppmana till en handling. En sådan avslutning skulle kunna innehålla en till två sammanfattade meningar där du återigen trycker på ett par viktiga punkter. Kanske den viktigaste anledningen till varför just du passar så bra för denna tjänst, varför tjänsten eller företaget intresserar dig, eller vad du tror dig kunna bidra med.
Ett snyggt sätt att sedan avsluta ditt brev är genom att uppmana till en viss handling. T.ex. att du ser fram emot att träffa personen för en intervju, att du är flexibel med intervjudatum, att de gärna får ringa dig eller att du kompletterar med mer uppgifter om så önskas.
Slutligen
Vid det här laget börjar du bli färdig med din tex. Bra jobbat! Se till att längden på ditt personliga brev ligger någon stans mellan en halv och en hel A4-sida. Varken längre eller kortare. Korrekturläs även din text (eller be någon annan att göra det) innan du skickar iväg den. Uppgifter som kan vara bra att ha med är förutom ditt namn och datum även kontaktuppgifter och kanske en bild. Läs mer om bilder i dina ansökan här >
Här nedanför har du möjlighet att ladda ner en Word-mall för ditt personliga brev, som du enkelt fyller i på egen hand. Behöver du även en mall för ditt CV? Läs då detta blogginlägg >
Sist men inte minst, kör du fast i skrivandet trots tipsen i detta blogginlägg så hjälper vi dig gärna med att skapa ett nytt personligt brev! Som tack för att du läser vår blogg får du 100 kr rabatt på ditt nya CV & personliga brev med koden BLOGG100. Läs mer här >
Blogginlägget Personligt brev-mall är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget! Och du, lycka till med jobbsökandet!