Personligt brev – Inledning

Ett blogginlägg från CV Gruppen om hur du bäst formulerar ditt personliga brevs inledning.

Du har hittat drömjobbet och det är dags att skriva ditt personliga brev. Ända sedan skolbänken har du lärt dig hur viktigt det är att inleda en text med en stark och övertygande start. Att fånga läsarens intresse. Att skriva både konkret och relevant. Att gärna vara emotionell och unik. Ja, listan på tips kan göras lång…

Ibland kan tips likt de ovan bara göra skrivandet ännu svårare, krångligare och mer krävande. Därför tänkte jag i detta blogginlägg vara väldigt konkret och istället för en lång lista med tips, så ska du få fyra konkreta förslag med tillhörande exempel. Vill du ha fler tips kring strukturen och innehållet i ditt personliga brev så rekommenderar jag att läsa detta blogginlägg.

Låt oss sätta igång, här får du fyra olika förslag på hur du bäst inleder ditt personliga brev!

 

Så här bör du INTE inleda ditt personliga brev

Innan vi går in på förslag kring hur du smart och effektivt kan formulera din inledning vill jag höja ett varningens finger. Om du vill vara säker på att göra ett starkt första intryck, så inled inte ditt personliga brev på ett standardiserat och allt för förutsägbart sätt. Ett exempel på en inledning som du bör undvika är:

Hej,

Mitt namn är Anna och jag är 35 år gammal. Jag bor med min sambo i Stockholm och söker nu tjänster som…

Att börja ett brev enligt ovan kommer varken göra dig ihågkommen eller för den delen fånga läsarens uppmärksamhet. Så glöm standardfraserna! Här kommer istället fyra förslag på inledningar som gör betydligt starkare förstahandsintryck:

 

Förslag nummer ett – En tydlig koppling till tjänsten

Ett bra och relativt enkelt sätt att inleda ditt personliga brev är med hjälp av en relevant koppling till den tänkta tjänsten. Genom att göra detta så visar du direkt att ditt brev inte bara är ett standardbrev i mängden och du får samtidigt möjlighet att argumentera för varför du passar så bra. Att hitta relevanta kopplingar behöver inte vara speciellt svårt. Ofta räcker det med att fråga dig själv:

Varför söker du just precis denna tjänst? Vad är det som gör den så intressant?

När du har besvarat ovanstående frågor så försök att formulera en inledning med hjälp av dina svar. Nedan kommer ett exempel. Vi leker med tanken att du söker en tjänst som sportjournalist.

Hej,

Ända sedan barnsben har sport och skrivande varit viktiga och framträdande komponenter av mitt liv. Sportresor och skrivarläger, en journalistutbildning och flertalet tränarutbildningar. Listan kan göras lång och nu hoppas jag…
Förslag nummer två – Personliga egenskaper

Ett annat effektivt sätt att inleda ditt brev är med hjälp av två till fyra personliga egenskaper som är viktiga och relevanta för den tänkta tjänsten. Var noggrann med att lyfta rätt typ av egenskaper så att läsaren direkt förstår att du är en passande kandidat. I nedanstående exempel söker du fortfarande tjänsten som sportjournalist.

Hej,

Orädd, snabbtänkt och sportnörd. Där har ni mig med tre ord och utifrån er beskrivning av tjänsten så är jag övertygad om att jag är rätt person för…

Förslag nummer tre – Ställ en retorisk fråga

Får du inte till en bra inledning med de två första förslagen så kan du istället välja att starta ditt personliga brev med en elegant retorisk fråga. Väljer du detta alternativ bör du självklart noggrant överväga vilken typ av fråga du ställer dig själv. Detta eftersom den bör användas i syfte att lyfta dig som kandidat inklusive din lämplighet för tjänsten. Ett exempel med sportjournalist-kandidaten skulle kunna se ut enligt nedan:

Hej,

Är bredd och djup kompetens inom ett ämne motsatser eller kan de verka i symbios?  Jag tror på det senare!

Under merparten av mitt 30-åriga liv har jag strävat efter att hålla mig á jour med så gott som alla idrottsevenemang av rang, som ägt rum…

 

Förslag nummer fyra – Använd storytelling

Ett sista förslag på inledning är att starta ditt personliga brev med en kort historia. Det behöver inte vara en historia från verkliga livet, utan du kan komponera ihop i stort sätt vad som helst, så länge det är relevant för den tänkta tjänsten. Den framtida sportjournalisten skulle t.ex. kunna inleda sitt personliga brev enligt nedan:

Hej,

Sportjournalist är troligtvis inte det vanligaste svaret barn ger på den obligatoriska ”vad vill du bli när du blir stor” frågan. Som skrivälskande sportnörd är dock mitt drömjobb inte direkt otippat. Speciellt inte nu, när jag 31 år gammal och som nyutexaminerad journalist…
Så här inleder du bäst ditt personliga brev är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!