5 vanliga misstag i ditt CV – Och hur du undviker dem
Är det snart dags att söka ett nytt jobb? För dig som är i full gång med att skriva ihop ditt CV har vi sammanställt detta blogginlägg där vi uppmärksammar de mest återkommande och vanliga CV-misstagen. Misstag som är lätta att göra, men också lätta att undvika.
1. Du är för kortfattad. Eller allt för utförlig.
Förr i tiden var det vanligt att söka jobb med hjälp av meritförteckningar. En meritförteckning kan beskrivas som en kort och avskalad version av ett CV. Årtal, tjänster och utbildningar i kronologisk ordning med minimala beskrivningar. För ett par decennier sedan fungerade detta bra, men tiderna har förändrats. På dagens arbetsmarknad förväntar sig arbetsgivare betydligt mer information i ett CV. Vad har du gjort för relevant på din arbetsplats? Har du ansvarat för något? Uppnått något resultat? Eller kanske utvecklat något speciellt? Det är viktigt att nyansera de delar av ditt yrkes- och studieliv som är relevanta för den nya tjänsten, men samtidigt är det viktigt att inte bli långrandig. Tröttar du ut den som läser ditt CV genom att ha med detaljer som inte är av relevans finns det en stor risk att hen slutar att läsa efter första arbetsbeskrivningen. Försök därför att koncentrera det du vill ha sagt med hjälp av korta, kärnfulla formuleringar.
2. Du glömmer att ta med vad du bidrog med i tjänsten.
Låt oss säga att du har jobbat som administratör. Du har beskrivit dina arbetsuppgifter på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Den som läser får en tydlig bild av vad du har arbetat med. Vad fattas? Jo, vad utvecklade du i tjänsten? Vilka positiva resultat var du delaktig i? Använd dig av ett konkret exempel. Kanske initierade du en stor omorganisering av företagets bokföring, vilket resulterade i en mer säker och tidseffektiv lagring av information. Om du har siffror på detta, ännu bättre: exempelvis att du minskade felmarginalen på beställningar från 7% till 2%. Sådan information i ditt CV kan vara pricken över i:et!
3. Du skyndar dig igenom CV-processen.
Ditt CV kan vara ett av de viktigaste dokument du någonsin skapar om dig själv. Trots det lägger vi svenskar ofta relativt lite tid på att skriva och uppdatera våra ansökningshandlingar. Se till att arbeta igenom ditt dokument noggrant. Val av text, struktur och design bör vara väl genomtänkt och inte styras av slumpen. När du känner dig färdig så skicka CV:t till någon du känner som har en god känsla för språk. Att be en annan person läsa igenom dina texter skapar möjlighet för dig att ta bort slarvfel, syftningsfel eller upptäcka andra oklarheter.
4. Du glömmer bort det visuella.
Ditt första intryck är viktigt. Speciellt när ett nytt drömjobb står på spel. Se därför till att ditt CV blir både stilrent och attraktivt. Lyckas du skapa en bra första känsla, redan innan mottagaren börjar läsa, har du redan då förbättrat dina odds ordentligt. Är du ingen expert på grafisk formgivning så kommer du ändå ganska så långt med de funktioner som finns i ordbehandlingsprogram som t.ex. Word och Pages. Bara genom att använda mer än ett typsnitt, rubriker i en annan färg än svart, linjer, kolumner och punktlistor, så kan du med enkla medel få ett tråkigt dokument att bli betydligt roligare.
5. Du är inte relevant.
Glöm inte bort att anpassa ditt CV till mottagaren. Finns det information som du med största sannolikhet inte tror är relevant för mottagaren, så har du troligtvis helt rätt i det. Lista sådant som gör dig attraktiv och unik och samtidigt kan tänkas vara bra för det nya jobbet. Att du besitter grundläggande datorkunskap, kan arbeta med Internet och Microsoft Office-paketet är oftast inget du behöver specificera, då mycket av detta idag ses som en självklarhet. Har du däremot datorkunskaper i avancerade grafiska program, affärssystem eller bokningssystem? Är de samtidigt viktiga och unika för din bransch? I så fall ska du självklart nämna det.
Hoppas att ovanstående fem punkter gav dig lite hjälp på vägen mot ett bättre CV. Ägna ditt CV lite extra omsorg, och försäkra dig om att du inte gör något av de ovanstående vanligaste CV-misstagen. Tänk på att utformningen av ditt CV är ditt sätt att styra vilket intryck rekryteraren får av dig. Ett väldigt viktigt intryck, så lycka till! Önskar du experthjälp med din ansökan kan du läsa mer om våra tjänster här >
Blogginlägget om CV-misstag är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!