Min eller mitt CV – En eller ett CV?

Har du någon gång funderat på om du ska skriva en eller ett CV, alternativt min eller mitt CV?
I så fall är du långt ifrån ensam. Vi får ofta denna fråga och tänkte med detta blogginlägg förklara hur det verkligen ligger till.

CV är en förkortning av det latinska uttrycket för levnadslopp; Curriculum Vitae. (Ska du uttala det, så lägg betoningen på ”i” i respektive ord.) Genus för detta ord är både inom det svenska och latinska språket neutrum. Därför blir det korrekta sättet att skriva: ett CV eller mitt CV. Fortsättningsvis rekommenderar vi att behandla förkortningen CV som ett ”t-ord”. I bestämd form skriver du alltså: (det där) CV:t och i plural skriver du: (flera) CV:n.

Ibland råder det oenighet om ovanstående och ett vanligt argument är att CV bör följa samma språkliga regler som förkortningen PM (pro memoria).  I bestämd form blir dock promemorian ett real-genus, vilket ska användas tillsammans med en eller min, istället för ett eller mitt.  PM och CV följer således inte helt samma språkliga regler.
Stora eller små bokstäver?
Om du ska skriva CV med små eller stora bokstäver råder det aningen delade meningar om. Ska CV betraktas som ett eget ord, bör cv skrivas med små bokstäver. Dock så vill jag påstå att användning av stora bokstäver generellt sett är vanligare. Personligen tycker jag att det rent estetiskt ser både mer korrekt och bättre ut att skriva CV med stora bokstäver. Vad du väljer att göra är helt upp till dig. Kom bara ihåg att skriva ett CV och mitt CV istället för en CV och min CV.

För dig som är på väg att söka ett nytt jobb vill jag även passa på att tipsa om våra populära CV-paket. Med dessa får du experthjälp med ditt CV och maximerar chanserna att nå nästa jobbintervju! Läs mer om CV-paketen här >

Min eller mitt CV – En eller ett CV? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!