Meritförteckning – Så här skriver du den
Vad är en meritförteckning? Hur skriver jag den på bästa sätt? Och vad är skillnaden på ett CV och en meritförteckning? Det är viktigt att hålla isär begreppen och förstå skillnaden mellan de olika dokumenten. I detta blogginlägg får du svar på ovanstående frågor, samt ett par värdefulla tips på vägen.
Vad är skillnaden på ett CV och en meritförteckning?
Dessa två dokument skiljer sig från varandra och det är viktigt att inte blanda ihop begreppen. Enkelt förklarat så är en meritförteckning en förkortad och avskalad variant av ditt CV. Tänk dig lite som en innehållsförteckning av ditt yrkesverksamma liv, men utan förklarande texter och beskrivningar.
I CV:t förväntas det idag att du kompletterar dina arbetsbeskrivningar med information kring vad du har gjort, ansvarat för och åstadkommit på respektive arbetsplats. Du har även möjlighet att kortfattat beskriva din yrkesprofil, dina specialistområden och färdigheter. Allt detta ska du utelämna när du skriver en meritförteckning som bör vara mycket saklig, överskådlig, kort och koncis.
För dig som önskar att maximera dina chanser att nå nästa jobbintervju, vill jag tipsa om våra CV-paket. Med ett CV-paket gör vi ditt CV snyggare, bättre och mer attraktivt. Läs mer här >
Hur skriver jag en meritförteckning?
Om du behöver använda dig av denna typ av dokument (vilket idag är ganska ovanligt) så bör du ha med nedanstående innehåll. Mest vanligt är att samla tidigare tjänster för sig, utbildningar för sig, osv. Allt i en omvänd kronologisk ordning där du börjar med din senaste arbetsplats/utbildning överst. Som du kanske märker är detta ungefär samma rubriker som du bör använda dig av i ditt CV.
- Personuppgifter (namn, adress, mailadress och telefonnummer)
- Tidigare tjänster
- Utbildningar och kurser
- Engagemang i föreningar, styrelser eller övrigt ideellt engagemang
- Färdigheter (specificera dina språkkunskaper, speciellt IT-kunskaper etc.)
- Referenser, eller en hänvisning till att referenser gärna lämnas på begäran.
När ska jag använda mig av en meritförteckning?
I stort sätt aldrig. Förr i tiden var det betydligt vanligare men i dagens moderna rekryteringsprocesser förväntar sig rekryterare och chefer att du delger mer information om ditt yrkesverksamma liv än vad som ryms inom ramen för en meritförteckning. Om inget annat anges förväntar de sig istället ett välstrukturerat och innehållsrikt CV. Använd därför endast meritförteckningen om någon specifikt efterfrågar det.
Blogginlägget är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget! Och du, lycka till med jobbsökandet!