Får jag ha luckor i mitt CV?
Dagens samhälle ser inte ut som det alltid har gjort. Att ha perioder på några månader, eller till och med år, när du är utan arbete är inte längre något ovanligt. Det kan bero på allt från att du varit ute på en långresa till att du varit arbetssökande, oavsett är det något som du behöver ta ställning till när du skriver ditt CV. Här reder vi ut lite olika sätt att lösa dina CV-luckor på.
Innan vi fortsätter så vill jag börja med att förtydliga att det finns olika typer av CV:n. Det kronologiska CV:t, där du räknar upp dina anställningar och utbildningar i bakvänd kronologisk ordning, är det vanligaste. Det är även främst när du använder denna form som du behöver ta ställning till eventuella luckor. Men det är inte den enda möjligheten. Har du haft många hopp i anställningar men inom samma bransch eller yrke – då kanske ett funktionellt CV passar dig bättre? Här kan du läsa mer om olika varianter.
Tillbaka till dagens fråga – luckor. Så, får jag ha luckor i CV:t? Efter lite research verkar det, precis som i de flesta fall när det gäller CV-skrivning, som att det finns lite olika åsikter i frågan. Många rekryterare verkar dock vilja veta vad du har gjort. Inte minst för att själva kunna föra svaren vidare till sina egna kunder om frågan skulle komma upp.
Men var lugn, det finns snygga sätt att komma runt kortare luckor, och att kommunicera längre luckor på.
Några snabba tips
Var ärlig. Regel nummer ett: ljug aldrig i ditt CV. Visst, du behöver inte alltid lyfta fram allt, men ärlighet varar längst. Förklara kort i ditt CV eller personliga brev varför du har vissa tomrum i ditt CV och föreslå sedan att du ska berätta mer under intervjun. Det är bättre att rekryteraren har alla kort på borden från början. Alla erfarenheter ger lärdomar, visa hur dina luckor inte är tomrum utan snarare tidsperioder då du har haft chans att utvecklas och lära dig saker en vanlig anställning inte hade kunnat lära dig.
Använd det personliga brevet till att förklara vissa luckor. Om du exempelvis hoppat runt mellan många olika arbeten vilket resulterat i vissa uppbrott och dessutom varit ute och rest länge kanske ett stycke likt detta passar bra?
”Att vara mitt i mötet mellan olika kulturer, få lära känna nya människor och varje dag möta utmaningar är något som alltid drivit mig framåt – både i mitt arbete och privat. Jag har genom möjligheten att få testa på många olika yrken och branscher ständigt utmanat mig i yrkeslivet och fått nya perspektiv. Genom flera långa resor runtom i världen har jag fått chansen att stärka både min stresstålighet och min förmåga att kommunicera med olika människor, trots barriärer med språk och kultur. Något jag älskat men också växt av att göra.”
Skriv årtal istället för månader i CV:t. Om du började på en arbetsplats i augusti eller oktober spelar inte jättestor roll. När du beskriver mellan vilka tider du varit på ett ställe, skriv ut årtal, inte månader. På så sätt slipper du förklara kortare avbrott.
Känns det krångligt? Ingen fara, vi hjälper dig gärna! Vi på CV Gruppen är proffs på personlig marknadsföring och har stött på alla möjliga utmaningar när vi hjälpt kunder tidigare. Vill du läsa mer om våra CV-paket och vad vi kan göra för att hjälpa dig, kika in här >
Får jag ha luckor i mitt CV? är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!