Linkedin tips – Den ultimata guiden

En bra och uppdaterad Linkedin-profil är viktigare än någonsin. Här är 10 högaktuella och viktiga Linkedin tips som du inte får missa!

Har du låtit uppdateringen av din Linkedin-profil ligga lite på is? Då är det dags att ta tag i saken! Fler företag och rekryterare än någonsin arbetar nu aktivt med det professionella yrkesnätverket. Redan idag har många svenska företag flyttat en betydande del av sin rekrytering och headhunting till just Linkedin. Det har därför aldrig varit viktigare med en stark, uppdaterad och bra Linkedin-profil. Här får du 10 smarta Linkedin tips som gör din profil både bättre och mer attraktiv!

För dig som inte redan har en Linkein-profil; in och registrera dig här > 

Därför är din Linkedin-profil så viktig


För bara några år sedan var det knappt någon som visste vad man pratade om. Idag är en digital närvaro på Linkedein minst lika viktig som ett traditionellt CV. Men att bara ”finnas där” kommer knappast att göra något underverk. Underverken skapas istället med rätt innehåll och rätt optimeringar.

Med en stark Linkedin-profil skapar du dig ett effektivt vapen för insikter och förslag om nya jobb. En del tjänster kommer du att snubbla över på egen hand, men det kanske roligaste av allt:

När du utnyttjar Linkedin på rätt sätt så kommer nätverket att börja arbeta för dig. Du kommer med stor sannolikhet att presenteras för nya tjänster och bli erbjuden jobb som du inte visste fanns. När du minst anar det.

  • Dagens arbetsgivare använder Linkedin!

    87 %

Enligt Jobvite så använder idag 87% av arbetsgivarna Linkedin som en del av sin rekryteringsprocess av nya medarbetare.

Det finns alltså gott om anledningar till att skapa en stark, optimerad och innehållsrik Linkedin-profil. De följande 10 tipsen är en bra start på vägen. För dig med ännu högre krav så har vi sammanställt en av Sveriges mest kompletta Linkedin-guider, som hjälper dig att ta din profil till högsta tänkbara nivå.

Läs mer om Linkedin-guiden här >

1. Bli snyggare och synligare


Varje Linkedin-profil har en unik webbadress (URL). Istället för att låta din profil ha en slumpvis vald adress som t.ex. se.linkedin.com/in/349HF83JDLW8DDE39 har du möjlighet att byta din personliga webbadress till t.ex. se.linkedin.com/in/dittnamn. Gör du detta blir din offentliga profil både snyggare och bättre sökbar på sökmotorer som t.ex. Google. Skynda dig att registrera ditt namn innan någon annan hinner före. När den unika adressen väl är upptagen, så är det för sent.

Gör så här: Välj ”Redigera din offentliga profil” i övre högra hörnet av din profil. Under ”Ändra offentlig webbadress för profil” har du sedan möjlighet att välja den adress du önskar. 

Precis under ovanstående inställning har du även möjlighet att bestämma vad som ska synas eller inte synas i din offentliga profil. Här väljer du alltså vad som ska vara synligt, eller inte synligt, för personer som har hittat dig via t.ex. Google, men som inte är inloggade på Linkedin.

 

2. Välj rubrik med omsorg


Precis under ditt namn finns plats för en kort rubrik. Tillsammans med ditt namn och din bild kommer denna rubrik att synas i alla sökresultat, så var smart och välj den med omsorg. Lyckas du väcka ett intresse redan i rubriken ökar du chanserna för fler profilbesök, så låt inte rubriken endast består av din yrkestitel.

linkedin profil tips

Ett förslag på rubrik är att komplettera din titel med ett antal specialistkompetenser eller andra viktiga nyckelord. Söker du öppet efter nya tjänster? I så fall kan det vara en god idé att komplettera rubriken med en text som t.ex. ”Söker efter nya utmaningar” eller ”Looking for new opportunities”.

 

3. Ladda upp en bra bild


I samtliga sökresultat på Linkedin publiceras du tillsammans med din bild. Utan en bild minskar chanserna för profilbesök och nya kontakter. Därför klassas just bildfrågan av de flesta experter som ett mycket viktigt Linkedin tips. Är du osäker på vilken sorts bild du ska välja? Kika runt bland människor i din yrkesgrupp och bransch för att se vad de har valt. Tänk på att en professionell bild inte behöver vara synonymt med en likgiltig och stel bild av dig framför en vit vägg. Med en rätt vald bild har du istället möjlighet att visa på mjuka värden som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Allt ifrån passion och energi till empati och karisma. Välj alltså din bild med största omsorg!

Enligt Linkedin själva så ökar en profilbild antal potentiella profilbesök med upp till 1100%!

11 GÅNGER FLER PROFILBESÖK

Vill du ha fler anledningar till varför du bör ha en bild i din profil? I så fall beskriver Online Job Search Expert Susan P. Joyce fem viktiga anledningar som du kan läsa om i denna artikel.

 

4. Bygg upp ett starkt kontaktnät


Desto fler kontakter du har på Linkedin, desto mer synlig och sökbar kommer du att bli för andra personer. Detta gäller såväl för vänners vänner, som för vänners, vänners, vänner. En ny kontakt skapar alltså synergieffekter flera ”led bort”. Eftersom synlighet är viktigt, ska du därför se till att skapa kontakt med personer som du känner. Ett allt för litet kontaktnät kommer (förutom sämre synlighet) med stor sannolikhet även skrämma iväg rekryterare och framtida arbetsgivare. Är du en person som inte känner någon? Skrämmer ny teknik dig? Eller är du bara rädd för att skapa kontakt med människor i din omgivning? Överdriv dock inte ditt kontaktskapande, utan håll dig till människor som du känner eller i alla fall skulle ”säga hej” till på stan.

 

5. Utnyttja sammanfattningen


Som en av de första delarna av din profil kan du lägga till en sammanfattande text. Gör det. Men gör det kort, koncist och kärnfullt. Det är din chans att ge ett första personligt intryck, berätta om din bakgrund, några framtida ambitioner eller viktiga personliga karaktärsdrag. För att inte bli allt för långrandig kan du med fördel göra din sammanfattning i punktform med 3-4 korta punkter som belyser det som är viktigast just nu. Tänk dock på att inte bli allt för personlig i din text. Din Linkedin-profil är betydligt mer öppen och offentlig än ditt personliga brev och CV.6. Specificera dina kompetenser


I den nedre delen av din profil har du möjlighet att specificera dina kompetenser. Detta är ett utmärkt sätt att ge dina profilbesökare en bild av vad du kan och vill jobba med. Samtidigt blir du bättre sökbar för relevanta, framtida arbetsgivare. Välj kompetenser som du besitter och framför allt som du vill bli associerad och sökbar med. Jag poängterar det igen; kompetenser som du vill bli associerad och sökbar med.

 

7. Gör korta arbetsbeskrivningar


Ett övergripande Linkedin tips som kan appliceras på i stort sett alla delar av det sociala nätverket, är att vara sammanfattande och relevant.

Short content is king!

Få besökare orkar läsa igenom långa texter. Skriv därför alltid kort och koncist. När du lägger till dina arbeten så är det bra att komplettera den grundläggande informationen (som titel, arbetsgivare och årtal)  med en kort arbetsbeskrivning. Berätta vad du har haft för arbetsuppgifter, vad du har ansvarat för och belys gärna ett konkret resultat. Underskatta inte hur siffror och statistik kan imponera och bidra till trovärdighet för läsaren!

Exempel på hur en kärnfull arbetsbeskrivning kan se ut:

2010-2012 Företag X, Stockholm

Projektledare. Arbetade med ett ansvar för företagets globala utvecklingsprojekt. Förutom personalansvar, budgetansvar och utbildningsansvar så arbetade jag i en nära dialog med kunder och externa leverantörer. 2014 utsågs mitt projekt Y till årets mest lönsamma inovationsprojekt av organisation Z.

Exempel på vilka av dina arbeten (och utbildningar) som du bör beskriva, samt fler exempel på hur du bäst kan göra detta hittar du i vår Linkedin-guide. Läs mer här > 

 

8. Använd bilder och media


När du redigerar din Linkedin-profil har du möjlighet att lägga till bilder, videoklipp och presentationer. Utnyttja detta, visa exempel, dela en presentation eller bild istället för att bara prata om dina tidigare arbeten och utbildningar!

”En bild är verkligen värt mer än 1000 ord, särskilt när det gäller att visa upp ditt arbete” skriver Business Insider när de listar detta som ett av de allra viktigaste Linkedin-tipsen för en mer attraktiv profil.

 

9. Ta bort alla buzz-ord


”Gillar att ha många bollar i luften” ”Är en bra teamplayer” ”Är flexibel och anpassningsbar”. Listan på överanvända och intetsägande uttryck kan göras lång. Se till att rensa din profil från all buzz. Var istället konkret, personlig och ge verkliga exempel!

 

10. Be om feedback


När någon ger dig en yrkesmässig komplimang, be personen att skriva ner den som en rekommendation på Linkedin! Dina kontakter kan även intyga dina kompetenser, vilket ökar din profils trovärdighet ytterligare. Rekommendationer och intyg kommer sällan av sig själv men ofta räcker det med att föregå med gott exempel eller bara ställa frågan. Lycka till!
Linkedin tips – Den ultimata guiden är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!