Om uppskjutarbeteende och CV skrivande: Tips och tekniker från KBT som hjälper dig att sätta igång

Känner du dig överväldigad av tanken på att skriva ditt CV? Skjuter du på det? Du är inte ensam! Många människor har svårt med den här uppgiften och har svårt att komma igång. Men oroa dig inte, det finns strategier du kan använda för att övervinna uppskjutarbeteende och komma igång med skrivandet. I detta blogginlägg kommer vi att undersöka vanliga orsaker till att människor skjuter på att skriva ett CV, och därefter ge tips och tekniker från kognitiv beteendeterapi KBT som kan hjälpa dig att övervinna den här hindret och skapa ett utmärkt CV. Ta ett djupt andetag, rulla upp ärmarna och sätt igång!

Det finns många orsaker till att människor kan skjuta på att skriva ett CV. Några vanliga orsaker inkluderar:

  • Motivation: Vissa människor kan känna sig omotiverade att skriva ett CV eftersom de inte tycker om uppgiften eller för att de känner sig överväldigade av den.
  • Självförtroende: Vissa människor kan skjuta på att skriva ett CV eftersom de känner sig osäkra på sina egna förmågor eller kvalifikationer, eller för att de inte vet hur man visar upp sina färdigheter och erfarenhet på ett effektivt sätt.
  • Tid: Vissa människor kan skjuta på att skriva sitt CV eftersom de känner att de inte har tillräckligt med tid för att göra det ordentligt. Tanken på att det kommer ta lång tid att skriva hela CV:t gör att man inte ens börjar med en liten del.
  • Svårigheter att komma igång: Vissa människor kan ha svårt att komma igång med att skriva sitt CV eftersom de inte vet var de ska börja eller för att de känner att de känner sig överväldigade av all information de ska presentera på ett enkelt och överblickbart sätt.
  • Perfektionism: Vissa människor kan skjuta på att skriva ett CV eftersom de vill att det ska vara perfekt och de känner att de inte kan uppnå det. Istället för att skriva ett ”bra” CV, tänker de att de måste skriva ett ”perfekt” CV. Risken är då att det inte blir något CV skrivet över huvud taget.

 

Här är några KBT-tekniker du kan använda för att övervinna uppskjutarbeteende:

  1. Identifiera dina negativa tankar: Börja med att identifiera de negativa tankar som orsakar att du skjuter på saker. Dessa kan inkludera tankar som ”Jag kommer ändå inte få jobbet.”, ”Jag kommer aldrig att klara att avsluta det här.” eller ”Andra kommer tycka att jag inte passar för arbetet.” När du har identifierat dessa negativa tankar får du på ett tydligare sätt syn på hur de begränsar dig från att uppnå dina mål. Ställ dig följande fråga ”Om jag verkligen tror att denna tanken är sann, hur påverkar det mitt beteende?” Mycket oro och uppskjutarbeteende beror på att vi tror för mycket på våra negativa tankar om oss själva.
  2. Sätt specifika, uppnåeliga mål: Istället för att sätta ett mål som ”Skriv ett CV,” sätt specifika, uppnåeliga mål som du kan arbeta mot. Till exempel ”Spendera 10 minuter på att undersöka jobbkrav och skapa en lista över mina kvalifikationer,” eller ”Skriv en punktlista på de senaste tre tjänsterna som jag vill ha med i CV:t.” Ett annat förslag är att dela upp CV:t i olika sektioner och att ta en sektion varje dag. Att ha tydliga mål kan hjälpa dig att hålla fokus och motivera dig, och kan också hjälpa dig att mäta din framsteg.
  3. Använd en timer: Försök att sätta en timer för en specifik tidsperiod, till exempel 15 minuter, och fokusera enbart på att skriva ditt CV under den tiden. Detta kan hjälpa dig att hålla dig på spåret och undvika att bli distraherad av andra uppgifter eller avbrott.
  4. Sök stöd: Om du har svårt att komma igång eller hålla dig motiverad, fundera på att prata med en vän eller familjemedlem. Att ha någon som ger dig uppmuntran kan vara till hjälp för att övervinna uppskjutarbeteende.

Nu när du har läst om olika orsaker till uppskjutarbeteende och hur du kan använda KBT-tekniker för att övervinna det, är det dags att sätta igång och börja skriva ditt CV. Vi vet att det inte är lätt – men tänk på att många är i samma situation som du. Du är inte ensam om att känna att det är svårt att sätta igång. Vi önskar dig lycka till!

Kom igång med ditt CV-skrivande är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!