Välj rätt kläder till arbetsintervjun!

Jag vet inte hur det är med dig, men att välja kläder är inte alltid den enklaste uppgiften för mig. Särskilt inte när saker står på spel – som när det är dags för en efterlängtad jobbintervju. Du vill ha något som ser bra ut, både i dina och i rekryterarens ögon, som signalerar rätt saker. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig att välja vad du ska ha på dig, men jag har samlat några tips som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen. Så här väljer du rätt klädsel till arbetsintervjun!

Vi gillar människor som liknar oss

Ett första tips är att försöka passa in på arbetsplatsen du ska på intervju hos. Välj kläder efter vad de verkar ha på sig. Är det ett företag där alla går i kostym eller är det snarare jeans och en t-shirt som är norm? Försök ta reda på hur de som arbetar på företaget klär sig och välj kläder som liknar deras!

Vi människor tycker om människor som liknar oss – lika barn leka bäst – och just kläder är ett av de enklaste sätten för oss att snabbt avgöra om en person är lik oss eller inte. Anledningarna till att att vi gillar likhet är många men en av de främsta är enligt socialpsykologi att vi människor tycker om att ha rätt och genom att se att andra agerar, eller klär sig, likt oss blir en bekräftelse på att vi gjort rätt. Genom att klä dig som de du möter bekräftar du deras val och chanserna är stora att de kommer tycka om dig för det, även om det sker omedvetet.

Men en kostym kanske ändå är bäst?

För några år sedan gjorde ett par forskare i USA en studie på hur kläder påverkar hur vi beter oss och hur vi blir bemötta. Ett antal försökspersoner fick ta på sig antingen en kostym eller mjukisbyxor och en t-shirt och ställdes sedan inför en förhandlingssituation. Det visade sig att de som hade kostym på sig inte bara lyckades bättre i förhandlingen utan även visade högre nivåer av testosteron som bl.a. ger dominans. De blev alltså mer självsäkra och lyckades bättre än de i mjukisbyxor. Kläder som signalerar högstatus kan alltså hjälpa dig lyckas bättre! Att ha kostym, eller något liknande, kanske inte är en så dum idé.

Det ska dock nämnas att studien är gjord i USA och att resultatet nödvändigtvis inte hade blivit detsamma i Sverige. Dessutom är studien bara gjord på män. Ta alltså resultatet med en viss nypa salt, men att ha på sig kläder som för dig signalerar makt, som gör att du känner dig trygg, det kan definitivt ha konsekvenser för hur du beter dig och hur andra bemöter dig.

Välj kläder som du är bekväm i

Slutligen bör du se till att du har på dig kläder som du känner dig bekväm i. Kläder du inte behöver rätta till för att de ska sitta bra, kläder du känner dig snygg i och som du kan slappna av i. Det viktigaste under intervjun är ju det du säger – så se till att du kan fokusera på det och inte behöver tänka på vad du har på dig. Om du känner dig trygg kommer du sannolikt även göra ett bättre intryck!
Rätt kläder till arbetsintervjun är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!