Värdefullt tips inför jobbintervjun: STAR-tekniken

Du har hittat drömjobbet. Skickat in ditt CV och personliga brev och äntligen kommer samtalet du väntat på. De vill träffa dig för en intervju! Men nu är bara frågan, hur ska du förbereda dig?

Att förbereda sig inför en jobbintervju är definitivt viktigt, men inte alltid helt lätt. Vilka frågor kommer rekryteraren ställa och vad är ett bra svar? Vi är tyvärr inga tankeläsare och kan inte berätta exakt hur din nästa intervju kommer se ut. Däremot vet vi en hel del om trenderna inom rekrytering och vad dagens arbetsgivare letar efter i dina svar. Häng med så ser vi till att du blir en stjärna på intervjuteknik inför nästa chans att lysa!

Frågorna moderna rekryterare ställer

På senare år har en trend inom rekrytering blossat upp. Det som kallas kompetensbaserad rekrytering har blivit det nya svarta och en teknik många idag använder när de ska fylla tjänster. Till skillnad från förr då magkänslan fick styra mycket när urvalet av kandidater skulle göras är den här tekniken mer objektiv och gör det enklare att jämföra de som söker utifrån givna kriterier.

Kompetenserna som tjänsten kräver rangordnas och skrivs tydligt ut i annonsen. Sedan plockas de som matchar dem bäst in för intervju och där är fokus återigen på just kompetenser. Rekryteraren ställer frågor som ”Berätta om en situation där du visade att du är skicklig på problemlösning” och den som i slutändan visar sig ha bäst svar anställs.

På många sätt gör det här det mycket lättare för dig som ska gå på en jobbintervju att förbereda dig. Det du ska göra är helt enkelt att lusläsa annonsen och titta noga efter vilka egenskaper och kompetenser som efterfrågas. Chanserna är nämligen rätt stora att det är frågor kring dem du kommer få under intervjun!

När du väl listat ut vad de kommer fråga efter kan du i lugn och ro sätta dig ner hemma och fundera på hur du vill svara. Vill du lysa extra starkt rekommenderar vi STAR-tekniken som fungerar perfekt för att övertyga rekryterna om att du är rätt kandidat!

STAR-tekniken – så strukturerar du ditt svar som en stjärna!

Många av frågorna du kommer få när du sitter på en anställningsintervju är situationsbaserade. Frågor som:

  • När jobbade du i grupp senast? Hur gick det?
  • Berätta om en situation där du tvingades prioritera mellan arbetsuppgifter. Hur gjorde du?
  • Du skrev i din ansökan att du är strukturerad. Ge ett exempel på det!

Frågorna är alltså inriktade på att du ska visa med konkreta exempel hur du besitter olika egenskaper. Det första du behöver göra är därför (så klart) att komma på några olika exempel. Sedan blir nästa steg att strukturera ditt svar på ett bra sätt. Det är här STAR-tekniken kommer in i bilden.

STAR består av fyra delar: situation, task, activity och result. Den historia du berättar ska alltså innehålla dessa fyra delar. Säg att du ska visa att du är serviceinriktad. Då kan din historia till exempel se ut så här:

Situation – börja med en kort beskrivning av situationen.

Jag jobbade som konferensansvarig på ett hotell och vi hade en stor konferens för en ny kund runt hörnet. Kunden var nervös och stressad, det var gäster från hela världen som skulle komma.

Task – beskriv sedan var din roll var. Vad din uppgift för att lösa problemet blev.

Under en avstämning skämtade hon och sa att hon knappt hade tid att springa ut och köpa hårspray. Vi var vana vid att ha konferenser och inte alls nervösa. Men att lugna kunden kändes viktigt.  

Activity – beskriv konkret vad du gjorde för att hantera situationen.

Precis innan välkomstmiddagen, när kunden checkat in och kom upp på rummet för att fixa till sig, gick hon in i sovrummet och där på kudden låg en burk med hårspray.

Result – avsluta sedan med att berätta vad resultatet av dina handlingar blev.

Sedan dess har hon haft alla sina konferenser på vårt hotell.

(Det fantastiska exemplet kommer från en historia om Clarion ur Idéboken för service.)

Checklista inför jobbintervjun

  1. Läs igenom annonsen igen och identifiera vilka kompetenser som är viktiga.
  2. Blicka bakåt och försök hitta konkreta exempel på när du visat på egenskapen eller kompetensen.
  3. Strukturera dina svar enligt STAR-tekniken.
  4. Briljera på intervjun!

Fortfarande inte blivit kallad på din drömintervju? Vi hjälper dig dit! Vi på CV Gruppen är experter på att skapa ansökningshandlingar i toppklass. Hör av dig till oss så ser vi till att du får ett CV och personligt brev som tar dig till intervjun! Läs mer om våra CV-paket här >
Så blir du en stjärna på nästa intervju med STAR-tekniken! är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!