Jobbansökan – 12 tips som ökar dina chanser rejält

När du väl har hittat ditt drömjobb så gäller det att maximera varenda chans. Faktum är att du med en stark jobbansökan ökar dina odds ordentligt. I detta blogginlägg får du 12 konkreta tips som inte bara gör dig till en vassare kandidat. När du väl kommer till en intervju så har du nämligen även hunnit skaffa dig flera viktiga, psykologiska fördelar!

Förutom hur du bäst bygger upp din jobbansökan så kommer du får reda på varför du bör ringa till rekryteraren, vilket filnamn du bör döpa ditt CV till och hur du framstår som mer unik än dina konkurrenter. Låt oss påbörja vägen till din perfekta jobbansökan…

1. Din ansökan måste vara unik och personlig

Detta är den första och kanske allra viktigaste lärdomen att ta med sig. Till i stort sett varje utannonserad tjänst inkommer det mängder av ansökningar. För att stå ut från mängden behöver du därför vara personlig, relevant och till viss mån lite speciell.

Som grundregel bör du därför inte använda standardbrev som du skickar iväg till flera olika arbetsgivare. Att uppdatera och ändra i ditt CV varje gång du söker ett jobb är inte nödvändigt (torts att det ofta är en fördel), men just ditt personliga brev bör vara unikt skrivet för varje tjänst. Utan undantag.

Trots detta så är det många som väljer den bekväma vägen och använder i stort sett samma brev, gång på gång. Detta kommer med stor sannolikhet att uppmärksammas av läsaren och du visar knappast på engagemang och vilja.

Lägg alltså tid på att skriva riktade och personliga ansökningar till varje specifik tjänst du söker. Till en början kan det låta mer tidskrävande, men i det långa loppet sparar du mycket tid, samtidigt som du ökar dina chanser markant.

Så, nästa naturliga fråga blir då: Hur gör jag min ansökan och mitt personliga brev unikt och personligt?

 

2. Så här gör du ditt personliga brev relevant

Som jag har förklarat tidigare så är det i ditt personliga brev som  du har det bästa tillfället att vara personlig och relevant. Förutom att kort beskriva vem du är, vad du har åstadkommit och vad du vill i framtiden, så bör du även lägga ett stort fokus på att tydligt besvara följande frågor:

– Varför söker du denna tjänst?
– Vad kan du bidra med på det nya företaget och till den nya tjänsten? Varför passar du så bra?

Svarar du på dessa frågor så kommer läsaren direkt att förstå att det är just precis detta företag och just precis denna tjänst som du söker (och förhoppningsvis passar bra till). Redan då har du lyckats bättre än ca. 50% av övriga sökanden!

Utöver bra svar på ovanstående frågor så bör du i största möjliga mån utgå från den nya tjänsten och det nya företaget även när du gör dina övriga beskrivningar. Försök att sätta dig in i rekryterarens roll och välj noggrant ut vad du ska berätta. Ställ hela tiden dig själv frågan om exemplet, resultatet, eller beskrivningen är relevant för den nya tjänsten eller inte. Ledtrådar kring vad som är relevant eller inte, får du enklast i jobbannonsen.

 

3. Rätt formalia för ditt personliga brev

I jämförelse med ditt CV så kan du i det personliga brevet vara ganska så kreativ. Tre punkter som kan vara bra att förhålla sig till är dock:

1. Att skriva ett kärnfullt personligt brev kan vara svårt. Speciellt eftersom du har begränsat med utrymme till ditt förfogande. Försök att hålla brevets längd runt en halv till en hel A4-sida långt. Blir brevet längre än så kommer läsaren att tröttna. Helt i onödan.

2. Som med de flesta andra texter så är inledningen av ditt brev väldigt viktig. Jag skulle redan nu vilja förbjuda intetsägande starter som t.ex:

Hej!

Mitt namn är X, jag är Y år gammal och kommer från Z…

Se till att istället börja med något kraftfullt, spännande och relevant! Var kreativ och försök att fånga läsarens uppmärksamhet. Lyckas du inte med detta ökar chansen att ditt första stycke blir både det första och sista som mottagaren läser. Och så vill vi inte ha det.

3. Har du en scanner? I så fall är ett tips att scanna in din signatur längst ner i brevet! Det ser både professionellt ut, samtidigt som det förstärker den personliga aspekten.

Detta var allt jag tänkte diskutera kring ditt personliga brev. Men ingen komplett jobbansökan utan ett CV…

 

 4. Ditt CV är ett av ditt livs viktigaste dokument

Att ett riktigt bra CV kan förändra människors framtid är det få som säger emot. Trots detta så lägger vi svenskar ofta förödande kort tid på att bygga upp detta dokument och göra det både attraktivt och innehållsrikt. Jag tänker inte gå in på hur du skriver ett vassare CV än dina konkurrenter i denna bloggpost. Önskar du experthjälp med att bygga ett av Sveriges vassaste CV:n? Som tack för att du läser vår blogg får du 100 kr rabatt på ditt nya CV med koden BLOGG18. Läs mer om våra CV-paket här >

Poängen som jag vill att du tar med dig är att ditt CV är alldeles för viktigt för att bara stressa igenom. Så lägg tid och energi på det.

5. Utnyttja informationen i annonsen

Till de allra flesta jobb finns det en jobbannons. Att ha den framför sig är lite som ett facit, då den ofta beskriver vilken profil som företaget letar efter. Oavsett om du skriver ditt CV, ditt personliga brev, förbereder ett samtal eller en intervju, så bör du alltid ha annonsen i ditt bakhuvud. När du väl ska beskriva dig själv är det nämligen en stor fördel att göra detta utifrån den profil som du nu vet att företaget söker. Självklart ska du inte hitta på erfarenheter eller egenskaper, men annonsen är ett bra hjälpmedel för dig att hitta fokus och relevans i de exempel som du beskriver.

 

jobbansökan

 

I ovanstående exempel blir det ganska tydligt vad företaget söker och vilken typ av inriktning t.ex. ditt personliga brev bör ha. Självklart ska du i ett sådant här fall ge exempel på hur bra du arbetar i grupp, du ska visa på resultat från tidigare projekt som du har lett, samt nämna dina kunskaper i engelska och tyska.

 

6. Namnge din jobbansökan och välj rätt format

En liten detalj som många ofta glömmer bort är vad du döper ditt CV och personliga brev till. Filnamnet på dessa dokument är ofta det första som läsaren ser, och därför bör du namnge de med omsorg. Ett tips är att använda filnamn i stil med:

CV.Förnamn.Efternamn eller CV.Företag.Förnamn.Efternamn.

För att försäkra dig om att din jobbansökan alltid ser lika dan ut (oavsett vilken dator, surfplatta eller mobil som mottagaren använder) så bör du alltid spara dina dokument som PDF-filer. Fler anledningar till varför PDF-filer är att föredra går jag igenom i detta blogginlägg.

 

7. Vårda ditt digitala varumärke

Många rekryterare och chefer kommer att göra sökningar efter dig på stora sociala medier som t.ex. Facebook och Linkedin. Det är därför oerhört viktigt att du är medveten om vad du visar i dina offentliga profiler på dessa ställen.

Facebook
Gå igenom dina bilder, album och inlägg och välj därefter ut vad som ska vara offentligt och inte, med störta möjliga omsorg. Använd ditt sunda förnuft och försök att se på din profil utifrån en framtida arbetsgivares synvinkel. Då blir det ganska självklart vad som bör finnas med och vad som eventuellt ska göras privat eller till och med tas bort.

Linkedin
Linkedin är idag det enskilt viktigaste plattformen när det kommer till jobb och karriär. Du bör därför vara noggrann med att bygga upp en innehållsrik och stark Linkedin-profil. Det finns en stor mängd aspekter att tänka på här, bl.a. eftersom en del av din Linkedin-profil indexeras av stora sökmotorer som t.ex. Google. Vill du få guidning till en komplett och attraktiv Linkedin-profil så rekommenderar jag vår Linkedin-guide. Du hittar den här.

 

8. Presentera dig

I början poängterade jag vikten av att vara unik och att stå ut från mängden. Ett enkelt sätt att göra detta på är genom att ringa upp och presentera dig själv.

bra jobbansökan

Ta först reda på vem som är ansvarig för rekryteringen. Finns det inget telefonummer i annonsen så är det ofta bara att ringa till företagets växel och be de koppla dig rätt.

När du väl får rätt person på tråden är det viktigt att du utnyttjar dina sekunder på bästa sätt, eftersom du bör hålla dig kort, koncis och relevant. Presentera dig snabbt och ställ gärna några frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen.

Förbered dig innan så att ditt samtal känns både genuint och ärligt. Gör du detta så har du på ytterligare ett sätt stått ut från majoriteten av de sökande. Samtidigt har du visat på både engagemang och vilja.

 

9. Använd en bild

Hur vida du bör bifoga en bild i din jobbansökan eller inte råder det aningen delade meningar om. Personligen tycker jag dock att du av flera anledningar bör bifoga en bild i din jobbansökan. Förutom att ge ditt CV och personliga brev en mer personlig prägel så får du även möjlighet att visa på mjuka värden som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Det kan handla om allt ifrån energi och karisma till trygghet och seriositet. Vill du läsa mer om bilder i din jobbansökan, eller vill du få tips på vilken sorts bild du bör välja? I så fall hittar du ett bra blogginlägg om detta här.

 

10. Ett gott ord vid kaffeautomaten

Ibland känner man som sökande redan någon som arbetar på det aktuella företaget. I dessa fall ska du självklart utnyttja denna kontakt! Fråga om din bekanta kan rekommendera dig för rekryteraren eller chefen? Självklart bör detta göras naturligt, kanske genom ett gott ord vid kaffeautomaten eller genom ett kort mail från din bekanta till rekryteraren/chefen.

 

11. Arbeta med en plan B och plan C

Oavsett hur bra du passar för den nya tjänsten och hur bra du har tagit dig igenom de första tio stegen så kommer du ibland att få ett nej. Så fungerar verkligheten och det är viktigt att förhålla sig till denna på ett bra sätt. Ett tips är att alltid parallellt arbeta med en plan B och en plan C. Trots att du befinner dig i en rekryteringsprocess till drömjobbet så är det viktigt att du inte pausar all annan aktivitet. Håll koll på vilka andra tjänster som dyker upp och sök fler jobb, om du hittar sådana!

 

12. Förbered dig

Sist, men inte minst…

Du har gjort mycket rätt och förhoppningsvis har du nu blivit kallad till intervju. Nu är det viktigt att du förbereder dig så mycket det bara går. I detta blogginlägg har jag samlat de vanligaste intervjufrågorna som du kan räkna med att få. Lycka till med kampen om drömjobbet!




Jobbansökan – 12 tips som ökar dina chanser är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!