Förbered dig inför anställningsintervjun – På 40 sekunder

Det finns mycket du kan förbereda inför anställningsintervjun. Research om företaget och tjänsten, öva på de vanligaste intervjufrågorna, förbereda dina egna frågor… ja, listan kan göras lång. Men det finns något som de flesta människor ofta glömmer bort. Något som kan ha stor påverkan på hur du presterar under arbetsintervjun. Vilket känslomässigt läge du försätter dig i precis innan intervjun, har enligt forskning visat sig få stora effekter. Häng med, så här fungerar det!

Katter och valar

Tänk dig en stor sal med 300 människor. Dessa delas upp i två lika stora grupper. Den ena gruppen människor får börja med att blunda. Samtidigt får den andra halvan titta på ett 40 sekunder långt videoklipp med söta kattungar som springer runt och leker. Efter 40 sekunder avslutas klippet och de som har tittat får istället blunda, medan den blundande gruppen får öppna ögongen. Nu startas ett nytt klipp för denna grupp som istället för kattungar får se en våldsam valslakt i 40 sekunder.

När de 40 sekunderna är över avslutas valslakts-videon och båda grupperna får titta. Samtidigt delas ett kreativt problem ut till samtliga 300 personer. Samma utmaning för alla, och alla får lika lång tid på sig att lösa uppgiften. Hur tror du resultatet blir?

Forskare har återupprepat detta experiment flera gånger. Och gång på gång visar sig resultatet vara detsamma. Gruppen som omedvetet eller medvetet försätter sig i ett positivt känslomässigt läge genom att tittat på kattungarna presterar upp till fyra gånger bättra än gruppen som har försatt sig i ett negativt känslomässigt läge genom att tittat på valslakten. Upp till fyra gånger bättre. Det är en stor skillnad.

Genom att försätta dig själv i ett positivt känslomässigt läge kommer du alltså att öka din prestationsförmåga och kreativitet. Oavsett om det gäller en anställningsintervju eller något annat viktigt. Och med rätt fokus kan du försätta dig i detta känsloläge på under en minut.

Långsiktighet lönar sig

Trots att du snabbt kan uppnå positiva effekter med denna metod så kommer du, som med allt annat, uppnå allra bäst resultat genom ett mer långsiktigt handlande. Ska du på anställningsintervju? Se till att skapa positiva förutsättningar för ditt känsloliv direkt på morgonen. Börja dagen med ett tidigt träningspass, en stor frukost och se till att komma i god tid till intervjun, utvilad och harmonisk. Jag behöver väl knappast påpeka hur mycket bättre förutsättningar du ger dig själv med ett sådant agerande, jämfört med att komma inspringande i sista sekunden, med en tre-minuters-lunch i magen och en fortkörningsböter i handen…

Lycka till på intervjun!
Blogginlägget ”Förbered dig inför anställningsintervjun – På 40 sekunder” är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!