Hur skriver man ett personligt brev?

Jag får ofta frågor kring hur man bäst skriver ett personligt brev. Förutom frågor kring innehållet är en vanlig fråga var gränsen mellan att vara personlig och privat går. Hur personlig ska jag vara i brevet? Hur mycket av mitt privatliv ska jag dela med mig av? Jag ska försöka reda ut lite av förvirringen.

Tips! Ska du snart söka ett nytt jobb? Vi har sammanställt 12 tips som gör din ansökan mer attraktiv! Läs blogginlägget här >

Vad är ett personligt brev?

En hel del av missuppfattningarna och frågorna tror jag grundas i namnet, personligt brev. För att klara upp dessa tar vi hjälp av den engelska översättningen. På engelska heter personligt brev inte personal letter. Det heter cover letter. Brevet är alltså ett omslag (cover), något man sätter framför sitt CV. En chans att visa för rekryteraren varför de ska anställa dig innan de börjar läsa ditt CV.

Även om vi har ett annat namn i Sverige fungerar principen på ungefär samma sätt. Ditt personliga brev är inte ett ställe där du ska beskriva dig själv som privatperson. Det är en chans för dig att beskriva dig själv som yrkesperson!

Lyft fram och beskriv dina styrkor, vad gör dig perfekt för den här tjänsten? Vad har du gjort tidigare i ditt yrkesliv som gett dig erfarenheter du kan använda idag? Beskriv varför du söker jobbet. Vad med den här tjänsten lockar dig att söka?

Och till sist, gör det personligt! Men inte utifrån dig själv utan utifrån företaget du söker till. Skicka inte in ett standardiserat brev till en massa företag utan lägg lite extra tid på att göra varje brev unikt för den tjänst du söker. Tro mig! Det lönar sig!

Så för att besvara frågan vi inledde med; Hur skriver man ett personligt brev?

Skippa privatlivet i ditt personliga brev. Du kan absolut berätta något kort om dina intressen men låt inte det vara huvudpoängen. En beskrivning av dig själv med ett tydligt fokus på den nya tjänsten och företaget är mycket viktigare. Och du, om du vill ha ett personligt brev skrivet av ett proffs så hjälper vi gärna till! Läs mer här.

Vill du även ha lite bra tips angående ditt CV så kan du läsa mer i detta blogginlägg.

Hur skriver man ett personligt brev? är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!