Hur skriver man ett CV 2023?

Tiderna förändras. Samma sak gäller sättet att söka jobb och skriva CV. Men hur skriver man ett CV 2023? Söker du runt bland CV-mallar och CV-tips hittar du hundratals olika exempel, artiklar och guider. Många av de har sett lika dana ut i årtionden. Så vad är det egentligen som gäller? För att underlätta i ditt skrivande går jag i denna bloggpost igenom det viktigaste innehållet som du inte får missa när du skriver ett CV anpassat till dagens moderna arbetsmarknad.

Intressant start

Att inleda ditt CV med en kort profilbeskrivning är både effektivt och bra. En profiltext ger ditt CV en personlig start och du får möjlighet att direkt sätta den prägel som du önskar på ditt dokument. Du kanske väljer att presentera dig själv med en sammanfattande text? Eller beskriver några specialistområden, dina främsta egenskaper, konkreta resultat och/eller framtida ambitioner i punktform? Oavsett hur du väljer att utforma din profilbeskrivning så bör den göras kort, sammanfattande och samtidigt ge en bra och överskådlig bild av dig som yrkesperson.

Tiderna då kontaktuppgifter envist alltid skulle placeras överst i ett CV är över. Ibland har du endast några få sekunder på dig att fånga läsarens intresse, så välj din inledning med omsorg.

Tänk på: En profilbeskrivning i ditt CV är inte samma sak som ett personligt brev. Håll profiltexten både överskådlig och sammanfattande. Längre exempel, framgångshistorier samt argumentation/kopplingar till ett visst företag och tjänst bör undvikas i ditt CV.

 

Arbetslivserfarenhet

Beskriv dina arbeten (kronologiskt med det senaste arbetet först) på ett lättöverskådligt sätt. Förutom din titel, företagsnamn, ort och mellan vilka år du har arbetat på respektive arbetsplats, bör du beskriva något konkret kring dina arbetsuppgifter och  ansvarsområden. Har du utvecklat något som är värt att lyfta, eller åstadkommit resultat som är värt att poängtera? Tänk på att vara kort, kärnfull och relevant.

Exempel på en arbetsbeskrivning:

Arbetade som butikschef med ett övergripande ansvar för butikens dagliga drift, budget, inköp samt leverantörskontakt. I arbetet ingick även personalansvar över tiotalet anställda och 2016 vann butiken pris för högsta kundnöjdhet i region norr.

 

Utbildningar och kurser

Beskriv relevanta utbildningar och kurser. I detta avsnitt är det helt okej att blanda akademiska utbildningar med internutbildningar och mindre kurser, så länge det är av relevans för jobbet du söker. De utbildningar som är av stor relevans för ditt kommande arbete kan du gärna komplettera med en kortare beskrivning av utbildningens innehåll, delkurser etc.

 

Stark avslutning

Avslutningen av ditt CV skräddarsyr du helt och hållet utefter dina erfarenheter och framtida mål. Exempel på innehåll i en avslutning är:

  • Ideellt/övrigt engagemang
  • Utmärkelser & Certifieringar
  • Styrelseuppdrag
  • Färdigheter & Spetskompetens
  • Datorkunskaper
  • Körkort/fordonskort
  • Språkkunskaper
  • Kontaktuppgifter

Välj innehåll och rubriker i din avslutning beroende på din specifika situation och nämn de delar där du har kunskap/erfarenhet som får dig att stå ut från mängden. Att beskriva en unik spetskompetens under ”Datorkunskap” kan vara bra, men att t.ex. nämna dina kunskaper i ”Word” och ”Internet” är mindre relevant, då det sistnämnda idag oftast ses som en självklarhet.Layout

Layout och design av ditt CV är viktigare än någonsin. Att använda Times New Roman storlek 12 rakt igenom, kommer knappast få dig att stå ut från mängden. Se därför till att göra ditt CV så snyggt och stilrent som möjligt. Ibland kan så lite som rubriker i ett annat typsnitt och färg göra en stor skillnad. En avdelande linje, en ram eller ett annat enklare designelement kan även det förbättra helhetsintrycket markant.

Exempel på hur vi bygger upp våra CV:n hittar du här >

 

Slutligen, för att besvara frågan; Hur skriver man ett CV 2023?

Se till att arbeta igenom din inledning ordentligt, då den i värsta fall kan vara det första och sista som mottagaren läser. En bra, koncis och relevant start ökar dina chanser markant! Efter detta så är det viktigt att du tydligt och strukturerat beskriver dina arbeten och utbildningar. Tiden då man endast skulle nämna sina arbetsplatser och titlar är över. Se istället till att beskriva vad du har gjort, ansvarat för, utvecklat, eller vilka resultat du har uppnått. Allt med relevans för läsaren. Kort och koncist.

Sist men inte minst bör du lägga fokus på det visuella. Ditt CV är din chans att göra ett gott första intryck och att stå ut från mängden! Behöver du hjälp på traven så erbjuder vi smarta CV-paket.   Läs mer här >
Hur skriver man ett CV 2019? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!