Hur långt ska ett CV vara?

Vad är egentligen en bra längd för ditt CV? I detta blogginlägg får du svaret!

En vanlig fråga kring CV-skrivande är: Hur långt ska ett CV vara? En helt enkel fråga är det inte. Som med mycket annat gällande ansökningshandlingar så finns det olika tankar och åsikter kring vad som är bäst.

Först och främst beror längden på ditt CV självklart på hur lång erfarenhet du har. Är du ny på arbetsmarknaden klarar du dig kanske på en sida men har du varit med i spelet länge behövs mer plats. Med det sagt får dagens rekryterare ofta in en stor mängd ansökningar till varje tjänst och ska personen ha en chans att gå igenom alla får varje CV inte vara för långt. Dessutom vill vi ju att ditt ska sticka ut lite extra, eller hur?

En bra riktlinje som många verkar vara överens om är att två sidor är en bra längd, men att även tre sidor kan vara okej i vissa fall. (Det sistnämnda gäller dock endast för personer med en lång och mer komplex arbetslivserfarenhet.) Tänk på att du ska kunna behålla intresset hos läsaren! Är det på väg att bli för långt så är mitt bästa tips att du börjar längst ner i dokumentet och kortar ner därifrån. Börja alltså med att korta ner beskrivningarna för tjänster och utbildningar som ligger långt bak i tiden.  I jakten efter en bra längd är det dock viktigt att tänka på att ditt CV ska vara lätt att överskåda, luftigt. Skapa en layout som är lätt att navigera där läsaren snabbt får en överblick. Hellre ett lite längre CV som är lätt att hitta i, än ett kort, kompakt och svårläst dokument.

Så för att besvara frågan: Hur långt ska ett CV vara?
Det finns inte ett entydigt svar på denna fråga, utan låt längden och innehållet av din erfarenhet styra det. Är du nyutexaminerad student? I så fall borde en sida räcka bra. Har du kommit lite längre i din karriär så är två sidor ett bra riktmärke. Skulle du istället sitta på en lång och mer avancerad arbetslivserfarenhet så kanske du till och med behöver tre sidor.

Lycka till!

Ps. För dig som vill ha hjälp i skrivandet av CV och personligt brev så erbjuder vi smarta och prisvärda tjänster som du kan läsa mer om här.

Hur långt ska ett CV vara? är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!