Din hisspresentation – Så landar du nästa drömjobb på 30 sek!
Visste du att numera läggs bara ca. 20 % av alla lediga jobb upp som annonser på Arbetsförmedlingen? Det innebär att en stor andel av alla chanser till en ny start går förlorade om du endast söker drömjobbet via Arbetsförmedlingens kanaler. Vi har alla hört att kontakter blir allt viktigare, att nätverk är A och O till en lyckad karriär. Men vad innebär det egentligen? Att du ska leta jobb via vänner istället för via Platsbanken? Inte riktigt. Det är inte nödvändigtvis människorna du känner som sitter inne på din nästa chans, men kanske någon du träffar på nästa grillfest, personen du hamnar bredvid nästa gång du åker tåg, eller (klassikern) personen du åker hiss med?
Att kunna leverera en övertygande pitch brukade vara något som krävdes av nystartade företag, men inte längre. Om du på riktigt vill fånga alla chanser till nästa jobbmöjlighet behöver du inte bara ha ett CV som sticker ut och som övertygar. Du behöver även kunna pitcha dig själv för alla potentiella arbetsgivare. Låter det svårt? Läskigt? Ta det lugnt! Här får du en guide i fyra steg som ökar dina chanser att landa drömjobbet på mindre än 30 sekunder – med en personlig och attraktiv hisspresentation!
Vad är en pitch och hisspresentation?
Innan vi går vidare är det lika bra att vi reder ut den första frågan: Vad är egentligen en pitch? En pitch är en kort sammanfattning där du väcker intresse för vem du är och det du försöker övertyga om. Det kan handla om olika lång tid, beroende på sammanhang, men idag ska vi fokusera på den klassiska hisspitchen, även kallad hisspresentation.
Tänk dig att du är på väg till nästa jobbmöte, du kliver in i hissen och mitt framför dina ögon står chefen på företaget du alltid drömt om att jobba på. Innan hissen plingar till, innan det är dags att kliva ur och världen går tillbaka till att vara som den brukar vara, har du en chans att göra dina möjligheter till att ta nästa steg i din yrkesmässiga resa, och den chansen är nu! En hisspresentation är inte längre än den hissresan hade varit, alltså max 30 sekunder.
På den tiden ska du inte hinna klämma in allt du någonsin gjort, eller ens beskriva allt du gjort de senaste åren, det har du ditt CV till. Nej, på den tiden ska du få personen du pratar med att bli intresserad av att höra mer.
Hur lyckas du då med det? Jo, genom att fokusera på dem. Inte på dig. Nu kanske du sätter kaffet i halsen? En presentation om dig själv som inte ska fokusera på dig. Say what? Men var bara lugn, självklart ska hisspitchen handla om dig, men fokus ska ligga på vad personen mittemot dig får ut av det här samtalet. Vad du har att erbjuda dem, snarare än vad de kan erbjuda dig. Hänger du med? Dags att gå igenom de fyra stegen.
Så här gör du
Steg 1 – sammanfatta
Kolla på ditt CV och försök sammanfatta det i tre meningar. Extremt, jag vet, ditt CV är säkert minst en A4 och nu ska det ner i tre meningar. Vänta lite, jag ska göra det ännu svårare. Jag vill inte bara att det ska vara tre meningar, jag vill att de tre meningarna ska svara på följande tre frågor:
- Vem är du?
- Vad har du gjort/vad kan du?
- Vad letar du efter?
Det är viktigt för personen som lyssnar att inte bara veta vad du kan men också vad du vill göra. För att folk ska kunna hjälpa dig behöver de veta vad du vill ha hjälp med.
Steg 2 – gör det intressant
Har du fått ner det till tre meningar? Bra! Nu är det dags att göra det originellt. Som vi sa tidigare, en pitch handlar inte om att sammanfatta hela din karriär så att alla vet precis vad du har gjort, det handlar om att göra mottagaren intresserad av att höra mer. Din pitch måste vara originell, sticka ut och vara minnesvärd. Så… vad gör dig unik? Varför passar just du bra in på företaget du söker till? Känns det svårt? Här kommer några tips på saker du kan trycka på:
- Resultat – har du några resultat från tidigare arbeten som får människor att tappa hakan? Prata om dem!
- Passion – har du en historia som snabbt beskriver varför du brinner mer än någon annan för det arbete du gör? Berätta den!
- Erfarenhet – har du arbetat länge i den bransch du söker till, har du erfarenheter som många andra saknar? Visa hur!
Steg 3 – anpassa efter mottagaren
Engagera och lyssna! Återigen: anpassa, anpassa, anpassa! Innan du börjar prata, lyssna på eller analysera den du pratar med. Vem är personen? Vilken del av det du kan är den här personen intresserad av att veta mer om? Du ska självklart inte bara ha en pitch, du ska ha oändligt många, lika många som antalet människor du träffar. Precis som du inte bör skicka in samma personliga brev för alla tjänster du söker bör du inte heller leverera samma pitch till alla du möter. Du kan ha en grund att utgå från, en mall att bygga från, sedan gäller det att vara tillräcklig trygg för att kunna improvisera lagom mycket när det väl gäller. Vilket för oss vidare till steg fyra.
Steg 4 – träna, träna, träna
Träna, träna, träna. Och gör det ofta! Det finns flera sätt att göra det på och jag skulle uppmuntra dig att utnyttja varje chans du får. Förutom att öva framför spegel och sitta med papper och penna för att vrida och vända argumenten fram och tillbaka handlar det framförallt om att komma ut och börja pitcha. Självklart behöver du inte börja med att pitcha för drömjobbet (om du nu inte råkar hamna i en hiss med rätt person) men utnyttja alla andra tillfällen du får att öva. Som nästa släktträff när din morbror frågar ”Vad är det du gör nu igen?”. Dra pitchen för din kompis kollega när du möter dem på lunchrestaurangen. Börja litet och öva ofta tills du känner dig bekväm.
Sist men inte minst. Slappna av! Du pratar ju om dig själv. Det finns förmodligen inget ämne du har mer koll på än det. You know what to do! Lycka till!
Din hisspresentation – landa nästa drömjobb på 30 sekunder! är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!