Vad är ett funktionellt CV?

Lite då och då får jag frågor om hur man skriver ett funktionellt CV, vad exakt det innebär, samt fördelar och nackdelar med detta upplägg. I detta blogginlägg reder jag ut begreppen och ger dig svar på ovanstående frågor.

Det kronologiska CV:t är vanligast

Innan vi går in på det funktionella CV:t vill jag snabbt nämna det kronologiska CV:t, vilket idag är det i särklass vanligaste sättet att skriva ett CV på. I ett kronologiskt CV staplar du dina arbetslivserfarenheter och utbildningar i kronologisk ordning, med dina senaste erfarenheter överst och därefter i fallande ordning. Lite som en tidslinje av ditt liv, precis på samma sätt som du bygger upp din Linkedin-profil (tips på hur du bäst gör detta kan du läsa här). Fördelen med detta upplägg är att det både är logiskt och tydligt för läsaren. Eftersom struktur och tydlighet är viktigt i ditt CV så förespråkas detta upplägg av de flesta. Men ibland finns det ett annat sätt som kan vara smartare…

Det funktionella CV:t

I ett funktionellt CV lämnar vi ”tidslinje tänket” och grupperar istället dina erfarenheter, arbeten, utbildningar och kompetenser under bestämda rubriker. Det kan vara rubriker som t.ex: ”Försäljning”, ”Ekonomi”, ”Marknadsföring”. Välj de rubriker som är relevanta för dig och som är viktiga att framhäva. När du har valt rubriker samlar du sedan inhop relevanta erfarenheter under respektive rubrik. Du kan alltså låta tidigare tjänster, projekt, utbildningar m.m. stå under samma rubriker, trots att de tidsmässigt har varit under olika perioder av ditt liv.

Vad är då fördelen med ett sådant upplägg?

Ett exempel på när detta upplägg skulle passa bra är om du tidsmässigt har haft många luckor i ditt arbetsliv. Genom att välja det funktionella CV:t blir dessa luckor då inte lika tydliga för läsaren. Ett annat exempel är om du har varit aktiv inom flera branscher och har olika kompetenser som allihopa är viktiga att framhäva för din nya tjänst. Det funktionella CV:t kan då hjälpa dig att tydliggöra dessa kompetensområden.

Och var är nackdelen?

Nackdelen med det funktionella CV:t är att det krävs en del tid för att få det lättöverskådligt. Struktur och tydlighet är viktigt så om du väljer detta upplägg måste du se till att göra det så logiskt det bara går!

Sist av allt; låt inte upplägget av ditt nya CV styras av slumpen. Rätt typ av CV kan göra stor skillnad när du söker nästa drömjobb. Tjuvkika gärna på hur vi bygger upp några av landets vassaste CV:n här >




Vad är ett funktionellt CV? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget! Och du, lycka till med jobbsökandet!