Frågorna att ställa vid en anställningsintervju

Det är kvällen innan du ska på intervju till ditt drömjobb. Du är upptagen med att tänka igenom hur du kan besvara de klassiska frågorna som alltid dyker upp under en anställningsintervju. Vilka är dina främsta styrkor? Varför ska vi anställa just dig? (Vi har sammanställt de vanligaste frågorna som dyker upp på arbetsintervjun i detta blogginlägg.)

Kom ihåg att intervjun inte bara är till för att arbetsgivaren ska ställa frågor och bilda sig en uppfattning om dig. Den är även till för att du ska få en klarare bild över arbetsgivaren och din eventuellt framtida tjänst. Fördelarna med att ställa frågor är många.

 1. Är du frågvis är du sannolikt även en kritisk tänkare, engagerad och nyfiken. Detta är något arbetsgivare värderar högt!
 2. Kanske får du information om företaget eller tjänsten som kommer vara avgörande för om du tackar ja eller nej då du erbjuds den.
 3. Då du ställer välavvägda och skarpa frågor kommer arbetsgivaren att få tänka till och samtidigt som denne formulerar ett svar kommer minnet av dig bli starkare. Ren psykologi! Efter ett stort antal intervjuer vill du vara den som stannar kvar i minnet hos arbetsgivaren.

Vilken typ av frågor du bör ställa bör självklart anpassas till situationen, vad ni har pratat om och vad du faktiskt undrar. Här är några exempel på frågor du kan ställa:

 • Vilka företagsvärderingar är viktiga för er?
 • Hur kommer det sig att ni söker en person till just denna tjänst?
 • Vilka möjligheter finns det för personen som ni anställer att utvecklas i sin yrkesroll?
 • Vad tycker ni är viktiga egenskaper kopplade till tjänsten?
 • Hur ser en vanlig dag eller vecka ut i denna tjänst?

Du kan även passa på att berätta om dig själv eller att du har läst på om företaget i samband med att du ställer frågor:

 • Jag tycker det är viktigt att hela tiden bli bättre på det jag gör. Vilken typ av feedback kommer jag få av er för att säkerställa att jag utvecklas? 
 • Utifrån arbetsannonsen tror jag verkligen att jag hade passat bra i denna tjänst. Hur ser framtiden ut för ert företag de kommande åren?
 • Jag kikade lite på era konkurrenter. Vad utmärker er inom (specificera bransch/mål/arbetssätt)?

Förutom att ha ett par frågor förberedda inför intervjun är det även viktigt att du tar möjligheten att fråga om det dyker upp något spontant under intervjun som du vill veta mer om. Arbetsgivare uppskattar frågor, så fråga på, men självklart med måtta. Glöm inte att avsluta intervjun med att fråga om vad nästa steg i rekryteringsprocessen är! Det signalerar intresse och självförtroende.

Lycka till!
Frågorna att ställa vid en anställningsintervju är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!