Första intrycket – Så här förbättrar du det
Ett blogginlägg från CV Gruppen om hur du förbättrar det första intrycket.
Varje dag träffar du nya människor. Vissa personer konverserar du med, andra inte. Vissa möten kommer troligtvis inte att påverka din framtid, medan andra möten kan få viktiga, framtida konsekvenser. En jobbintervju till nästa drömjobb är ett sådant exempel. Målet med att gå på en intervju är att samtalet skall leda till ett jobberbjudande. Vägen till detta är naturligtvis att ha rätt kvalifikationer, men ett gott intryck kan ge större fördelar än många ofta tror. I detta blogginlägg berättar vi varför, samtidigt som vi har vi samlat ett par konkreta tips på hur du enkelt förbättrar ditt första intryck. Oavsett om det handlar om en jobbintervju eller något helt annat.
Bedömningen går mycket snabbt
Det har varit evolutionärt viktigt för människor att snabbt skaffa sig en uppfattning om andra personer. Är det en vän eller en fiende som står framför mig? Har personen onda eller goda avsikter? Interaktionen mellan människor är givetvis mer nyanserad än så, men när två människor möts för första gången går det att använda sig av denna bild för att med relativt stor säkerhet förstå vad som händer. Den du möter kommer att skapa sig en bild av vem du är på bara ett par sekunder, och det är just därför som dessa sekunder är så otroligt viktiga.
Med enkla medel kommer du långt
När du vill göra ett gott första intryck behöver du inte göra det allt för komplicerat för dig själv. Bara genom ett vänligt leende och en stabil ögonkontakt kommer du långt. Försök även att ha ett öppet kroppsspråk. Ett öppet kroppsspråk kommer göra det lättare för andra människor att intressera sig för dig. Exempel på detta kan vara bra hållning, synliga händer och lätthöjda ögonbryn. Om du under ett mötes första sekunder tänker på detta, har du lagt en bra grund för resten av samtalet.
Att vara en god lyssnare är också en viktig del i samspelet med andra människor. Ge plats åt den andra personen, se till att (återigen) ha ögonkontakt med den som pratar, var genuint intresserad och ställ gärna någon följdfråga om läge för detta ges. Personer som lyssnar och intresserar sig för andra människor har också en tendens att bli mer omtyckta – så utnyttja det till din fördel! Men gör det ärligt och genuint, annars kan det göra mer skada än nytta.
Oavsett om vi vill det eller inte, så påverkar även ditt val av kläder ditt första intryck. Enligt en studie från 2013 visar forskare t.ex. att män i skräddarsydda kostymer beskrivs som mer framgångsrika, flexibla och självsäkra än män i kostymer från ett billigare varumärke. I en annan studie undersöktes människors bedömning av kvinnliga chefer och receptionister, bl.a. gällande auktoritet, självsäkerhet och trovärdighet. Kvinnorna hade kjolar i olika längder, samt en skjortknapp som antingen var knäppt eller uppknäppt. Studien visade att de högre cheferna ofta bedömdes i positivare ton då de hade en längre kjol och en stängd skjortknapp. Denna skillnad fanns dock inte hos receptionisterna, vilket kan tyda på att normer och fördomar påverkar oss olika inom olika yrken.
Intressant forskning – Förbättra chanserna vid nästa jobbintervju
Forskning visar att det intryck som du skapar de första sekunderna på en jobbintervju kan ha stor inverkan på huruvida du erbjuds jobbet eller inte. Men hur kan de första sekunderna av en jobbintervju spela så stor roll?
En duktig rekryterare vet så klart att ett gott första intryck inte är en sanningsenlig representation för vem du är i din jobbroll. Trots detta är det en väldigt viktig grund för resten av samtalet, då ett starkt första intryck kan förändra hur resten av intervjun utförs. En av anledningarna till detta är att vi människor ofta söker efter sådant som bekräftar vår egen världsbild. Inom psykologin kallas detta för bekräftelse bias. Vi vill hitta stöd för att det vi tror om vår tillvaro är sant!
Ett positivt första intryck kommer därför göra att den du talar med omedvetet vill hitta fler saker med dig som går i samma positiva linje.
Dessutom kommer det att bli lättare för personen att göra en positiv tolkning av din berättelse, om det första intrycket varit gott. Det kan komma att påverka frågorna du får på intervjun – och om det inte gör det – tonen och med vilken avsikt intervjuledaren ställer dem. Det kan med andra ord bli lättare för dig att genomföra en intervju eftersom ett första gott intryck kommer göra intervjuledaren mer vänligt inställd.
Du har med andra ord allt att vinna på ett första gott intryck! Så sträck på dig! Le! Och lycka till med att göra ett gott intryck på människorna du möter!
Blogginlägget är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!