I våra porträtt följer du människor, karriärer och spännande resor mot nya drömjobb

En millennials okonventionella resa till drömjobbet

Pierina Bruno är bara 23 år men har redan fått en eftertraktad tjänst inom creative sales och influencer marketing på det hypermoderna företaget Boostified, vars framgångssaga bara verkar ha börjat. Vem är Pierina, och hur hamnade hon där hon är idag?

Tidsenlig, rastlös och självsäker

Pierina är en typisk millennial. Orädd, öppen och frispråkig men samtidigt medveten om hur man tar sig fram i dagens svårnavigerade jobbdjungel som kan kännas föråldrad ibland. Hon berättar att hennes nya tjänst känns helt rätt – den är stimulerande och är konstant under utveckling. Inspirerande framtidsvisioner, trygghet och utvecklingsmöjligheter i kombination med en delad värdegrund och en stark gemenskap var avgörande faktorer för att hon skulle känna sig hemma.

Förutom att Boostified är helt rätt i tiden när det gäller influencer marketing, så känns deras företagskultur som en frisk fläkt i den annars ganska traditionella och pretentiösa marknadsföringsvärlden. För att inte glömma alla sköna kollegor och chefer jag kommer att få jobba med – wow vilken drivkraft och power de har! Jag blev motiverad bara av att vara där på intervju, man får verkligen utrymme att vara sig själv.  

Egenskaper som skiljer henne från mängden och som verkar hålla rastlösheten i schack är en sorts klarsynthet och ett annorlunda konsekvenstänk. Just nu bor hon vid det bohemiska S:t Knut i Malmö med sin pojkvän Erik, och hennes inställning till livet är lika avslappnad, spirituell och bekymmersfri som kvarteren de bor i. Hennes personlighet är flagrant men samtidigt lågintensiv, och präglas av en “Fake it til’ you make it”-attityd, avsmak för allt som går långsamt och ett häpnadsväckande driv.

Jag blir snabbt rastlös och undviker allt som innebär onödig väntan. Mitt tålamod är sinnessjukt dåligt och även om jag kan jobba hårt och länge för att nå resultaten jag vill uppnå – så ser jag alltid till att välja jobb som är dynamiska för att jag helt enkelt inte ska bli uttråkad. Jag låter inte heller tankar som ”men tänk om” hindra mig. Aldrig. Jag lyckas faktiskt nästan alltid lösa alla typer av komplexa situationer i slutändan. Ibland vet jag inte ens hur det går till. Eller – rättare sagt så tror jag mycket på att energier och attraktionslagen spelar stor roll.

Krokig men lärorik resa

Hon inledde sin yrkesmässiga resa i ett varuhus i Köpenhamn. Utan någon direkt erfarenhet var hon plötsligt ansvarig över en hel butik. Där arbetade hon som sales assistant för märken som Hackett London, Paul Smith och inte minst för det exklusiva Valentino, där hon ett tag trodde hon hade hittat rätt företag att avancera inom. Hon sålde kläder och accessoarer för obscena summor pengar och kunde verkligen se sig själv bli en del av det luxuösa företagets högre skikt. Att ta sig vidare internt visade sig dock vara snårigt och gick långsamt. Att pendla mellan Malmö och Köpenhamn var inte direkt optimalt heller, och tillslut sa hon upp sig. Inte långt senare blev hon en projektledande mediasäljare på ett företag i Malmö istället.

Det var nytt och kul men väldigt tufft. Jag älskade tempot men kände ganska snart att det inte var där jag hörde hemma. Då dök en drömtjänst från min barndom upp. Nöjesguiden sökte en Account Manager till Malmökontoret. Nöjesguiden har alltid lockat mig på något sätt – alla deras edgy fester som jag varit för liten att gå på, vassa recensioner och de populära personerna som pryder omslagen har alltid varit imponerande.  

Många kan nog hålla med om att det paradoxalt nog kan vara svårt att ta tillfället i akt och faktiskt våga söka sitt drömjobb när det uppenbarar sig, och trots att Pierina är allt annat än ängslig så tvekade hon när hon såg annonsen. Men, efter ett peppande samtal med en vän som tidigare arbetat där tog hon mod till sig och sökte – och fick jobbet. Intervjun gick strålande och det blev tydligt för Pierina att det ofta är personkemin som avgör om man får jobbet eller inte. Hon poängterar även att det finns en del andra aspekter som är vitala för att det ska gå vägen när man söker jobb.

Förutom att ha ett välgjort CV och personligt brev ska man såklart tänka på att komma i tid till intervjun, vara förberedd och lita på sin egen förmåga. Var påläst och ödmjuk! Att vara vårdad och se representativ ut är också viktigt – när en arbetsgivare anställer dig så blir du mer eller mindre en representant för företaget.

Efter att hon nu har arbetat ett tag, haft olika typer av tjänster och vet vad hon kan och vill, har Pierina även samlat på sig en del handfasta tips på hur man blir säker i sin yrkesroll. Pierina framhåller att man verkligen måste skilja på privata känslor och sitt jobb till exempel. En arbetsplats får gärna ha högt i tak och genomsyras av rak kommunikation – men att agera i affekt slutar sällan bra. Prestationsångest är också något hon lyfter fram som ett problem, och enda sättet för henne att motarbeta pressen är genom att tänka strategiskt och långsiktigt.

Viktigt med utbildning?

Även om Pierina idag verkar ha stenkoll på läget och har flera roliga tjänster på stora bolag i bagaget, finns det en tid då allting inte kändes självklart. Skolan var nämligen något som inte gick lika smärtfritt som det kom att göra senare i livet, även om utbildning alltid har varit något Pierina känt varit viktigt.

Med föräldrar som aldrig riktigt haft en utbildning och två äldre syskon som inte tog studenten så blev det viktigt för mig att trots det inte ge upp när det kändes tungt. Jag gick ut nian med toppbetyg, men sen blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag blev nämligen utbränd och gick ut gymnasiet med ofullständiga betyg. Sedan provade jag studera via komvux ett flertal gånger innan det tog fullständigt stopp. Jag insåg att det inte var värt det, och att det inte hade något att göra med en avsaknad på potential, driv eller ambition. Det passade helt enkelt inte mig.

Så, Pierina började istället jobba, vilket fungerade strålande. Hon insåg att hon på ett helt annat sätt kunde excellera i arbetslivet när hon förstått att alla har olika förutsättningar och måste hitta sitt eget sätt att ta sig fram på. Hon kände dock att hon då blev en del av en helt annan grupp som på flera sätt inte har det lika enkelt i arbetslivet – och att hon ändå ibland önskar att hon hade diplom och utbildningar att hänvisa till. Det finns även tillfällen då hon verkligen funderar på att ta tag i studerandet igen, som när hon på affärsmöten inser att hon saknar ett akademiskt vokabulär.

Är det någon gång jag funderar på min utbildning så är det då. Jag tror dock det är viktigt att ta reda på vad man har för styrkor och svagheter innan man bestämmer sig för, om, och hur länge man ska plugga. Det är inte förrän nu jag vet exakt vad jag bör studera, vilket har genererat ett helt annat engagemang och fokus på mitt lärande överlag. Vill man något tillräckligt gärna och vet hur man kan kan använda sin kunskap på ett praktiskt plan, så blir det lättare att ta in information – och man vågar mer.

Drivkrafter och framtidsplaner

Hur kom det sig att hon trots en svajig skolgång ändå lyckades ta sig fram? Vad är framgångsreceptet om man inte har en utbildning att förlita sig på? Kontakter och envishet, är enligt Pierina A och O. Men, ett brett nätverk tar dig bara en viss bit på vägen, sedan måste du själv bestämma dig för att du faktiskt kan fixa resten själv och är grym, hävdar Pierina.

Jobben jag haft har ingått i någon form av karriärsplan jag haft just då. Jag har alltid haft en vision, men som jag har modifierat under tidens gång och som jag tillåtit varit föränderlig. Den gemensamma nämnaren i min karriär är att jag ändå känt att jag klättrat på något sätt, skaffat mig erfarenheter och kontakter som alltid lett till nya möjligheter och jobb.

Pierina berättar att hon inte har något konkret mål än – men att hon likställer framgång med frihet och såklart vill bli ekonomiskt oberoende. För att nå dit har hon insett att hon måste vara duktig på att belöna sig själv och ibland stanna upp och reflektera över sin situation för att inte tappa fotfästet. Hon poängterar att man inte ska ta det yrkesmässiga livet på allt för stort allvar eller låta stressen äta upp en, oavsett vad. Rädslan över att misslyckas ska inte vara större än viljan att våga lyckas.

Många kan liksom visualisera hela sin karriär framför sig, men jag kan verkligen inte det. Jag vill bli riktigt duktig på något kreativt helt enkelt. Kanske vill jag bli strateg eller creative director och jobba med stora reklamkampanjer? Det hade varit fett!




Porträttet är skrivet av Felicia Frithiof, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!