Hitta nästa drömjobb där du minst anar det

Sverige svämmar bokstavligt talat över av spännande och oupptäckta lediga jobb. Framtida drömjobb som de flesta av oss tyvärr aldrig hittar. När det är dags för dig att söka nästa jobb, kan det vara en stor fördel att känna till var och hur du hittar dessa ”dolda jobb”.

I detta blogginlägg presenterar jag tre metoder för att effektivt hitta drömjobbet, utan att besöka en enda jobbannons-portal!

Du letar förmodligen på fel ställe

Jag tänker inte tråka ut dig med allt för mycket siffror och långrandig statistik. Men en siffra får du gärna ha i bakhuvudet.

  • Lediga tjänster i Sverige

    80 %

Ca. 80% av alla tjänster i Sverige tillsätts inte via traditionella jobbannonser.

Trots detta så letar de flesta arbetssökande efter sin nya tjänst på platser som svämmar över av jobbannonser. Absolut inget fel med det. Men att endast leta på sådana ställen är inte helt klokt. Speciellt inte eftersom en stor mängd jobb finns på helt andra platser.

Var finns då dessa tjänster, och var hittar jag dem? Det är dags att presentera den första möjliga platsen:

1. Hitta drömjobbet med en Google-sökning

Det här låter förmodligen lite för enkelt för att vara sant, men lugn. Jag ska förklara hur du utnyttjar denna möjlighet på ett nytt, strukturerat och effektivt sätt. Jag tänker göra det genom ett verkligt exempel. Häng med!

Vi leker med tanken att du bor i Linköping. Du vill arbeta med grafisk formgivning, gärna på en reklambyrå. Som många andra surfar du in på Arbetsförmedlingen och Platsbanken. Där gör du lite olika sökningar på ord som t.ex. ”Reklam” och ”Reklambyrå” i just Linköping, samt en specificerad sökning efter kategori. Som mest får du en (1) relevant träff!

hitta jobb drömjobb

Skit, tänker du. Var finns egentligen jobben? Nu ska jag visa dig hur du på två minuter hittar ytterligare 10-12 potentiella jobb!

Du väljer nu istället att surfa in på Google, och gör en ny sökning:

”Reklambyrå Linköping”

Direkt får du 10-20 konkreta träffar på reklambyråer i just Linköping.

drömjobb hitta jobb

Efter att ha klickat dig in på respektive hemsida får du en trevlig överraskning. Bara på de första träffarna visar det sig att tre reklambyråer aktivt söker efter nya medarbetare. På en del hemsidor söker man spontanansökningar, med uppmaningar att skicka in lite info om sig själv tillsammans med ett CV. På andra sidor utannonserar man konkret nya tjänster.

Med bara tre klick har du hittat 300% fler potentiella och framtida arbetsgivare, jämfört med din första sökning. Att strukturerat använda Google och företags hemsidor är alltså ett mycket effektivt sätt att hitta konkreta, framtida arbetsgivare.

Fundera alltså på var och med vad du kan tänka dig att arbeta, ofta kan det handla om flera olika tjänster, arbetsplatser eller till och med branscher. Använd sedan Google för att hitta de företag som uppfyller dina krav. På nolltid klickar du runt bland hemsidor som ofta skriker efter nya medarbetare!

Skicka spontanansökningar!

Efter att ha genomfört det första steget så kan du nu dela in företagen som du har hittat i två grupper:

1. De företag som skriver att de söker nya medarbetare.

2. De företag som inte skriver att de söker nya medarbetare.

Vad du ska göra med företagen i den fösta gruppen är förhoppningsvis självklart: Skicka in riktigt vassa ansökningar till alla!

Vad ska du då göra med företagen som inte aktivt söker nya medarbetare? Svaret är enkelt; skicka in ansökningar till de också! Till alla! Anledningen till detta är att de flesta företag som syns på Googles förstasida ofta är etablerade företag med en hel del personal. Etablerade företag söker relativt kontinuerligt efter ny personal och lyckas du väcka deras uppmärksamhet innan de påbörjar en ny rekryteringsprocess för en framtida tjänst, så har du en enorm fördel.

Hemligheten med att skicka in spontanansökningar till företag som inte aktivt söker nya medarbetare är att göra din ansökan ruskigt, ruskigt bra. Den måste göra ett starkt intryck. Vara personlig och relevant till tusen. Ett standardbrev och ett medelmåttigt CV går alltså helt bort.  Se till att skriva ett riktat brev där du uteslutande beskriver varför du vill jobba för just det specifika företaget, och arbeta igenom ditt CV ordentligt! Vill du ha experthjälp med att skapa en av Sveriges vassaste ansökningar? Läs mer om våra CV-paket här.

Efter de två första stegen har du förhoppningsvis fått iväg 5-15 relevanta ansökningar. Både till företag som aktivt söker nya medarbetare och till de som snart söker efter nya kollegor. Nu är det dags att börja leta på nästa ställe!

2. Använd din dagstidning

Vi lämnar Google för en stund och beger oss istället till tidningsvärlden. I dagstidningar finns mycket gömd information som kan bli ett av dina starkaste nya vapen i kampen om nästa drömjobb! Information som de flesta helt och hållet missar.

I tidningarna ska du inte leta efter annonser utan istället efter redaktionell text; artiklar! Ta en titt på nedanstående artikel. Vad säger den dig?

 

söka jobb

 

De flesta hade inte reagerat särskilt mycket på denna artikel. Men börjar man analysera vad Volvos framgångar kommer att leda till (inom en snar framtid) så förstår de flesta att det mycket snart kommer att behövas mer arbetskraft på många olika företag. Förutom på Volvofabriken i Torslanda så kommer metallföretag och en stor mängd andra underleverantörer (i flera olika branscher) antagligen behöva nyanställa för att lyckas möta den ökade efterfrågan på Volvobilar.

Helt korrekt. Ett litet tag senare kan man läsa följande rubriker:

 

söka jobb

 

Poängen med att leta i dagstidningar (som täcker de geografiska områden som du kan tänkas att arbeta inom) är att hitta nya, potentiella jobb innan de annonseras ut. Är du intresserad av att arbeta på ett mindre företag, så kan en vass spontanansökan i detta läge innebära att företaget helt och hållet avstår från att påbörja en rekryteringsprocess (som ofta är väldigt kostsam) och istället först väljer att träffa dig för en intervju. Jag antar att jag inte behöver poängtera vilken fördel du har i ett sådant läge, och hur mycket mindre konkurrens du har jämfört med en traditionell rekryteringsprocess!

Använd alltså dagstidningar för att hitta artiklar inom din specifika bransch. Läs mellan raderna och var redo med en vass spontanansökan när du hittar information som tyder på framtida nyanställningar!

3. Sök jobb medans du sover

Vi går tillbaka online och till världens störta sociala yrkesnätverk; Linkedin. Linkedin är idag den viktigaste plattformen att synas på när det kommer till jobb och karriär. Din digitala närvaro på Linkedin är i dagens digitaliserade samhälle nästan lika självklart som att ha ett traditionellt CV. Men att bara ”finnas där” kommer knappast att göra något underverk. Underverken skapas istället med rätt optimeringar och innehåll.

En vass Linkedin-profil är ett fantastiskt vapen för att ge dig insikter och förslag om nya jobb, både aktivt och passivt. En del intressanta jobb kommer du att snubbla över på egen hand, men det kanske roligaste av allt:

Utnyttjar du Linkedin på rätt sätt så kommer nätverket att börja arbeta för dig. Du kommer med stor sannolikhet att presenteras för nya tjänster och bli erbjuden jobb som du inte visste fanns. Dag som natt. När du minst anar det.

Du bör därför prioritera skapandet av en innehållsrik och korrekt utformad Linkesin-profil högt. När du väl har gjort detta kan du påbörja såväl nätverkandet som jobbspaningen. Två tips på hur du bäst bygger upp din Linkedin-profil och arbetar med närtverket får du nedan:

Vi har sammanställt tio viktiga Linkedin-tips i detta blogginlägg.

Vill du ta din Linkedin-profil ytterligare en nivå? I så fall rekommenderar jag vår Linkedin-guide.

Avslutningsvis

Du har nu blivit introducerad för tre ganska otraditionella men effektiva sätt att hitta jobb. Kombinerar du dessa råd med att leta på de mer traditionella ställena, så kommer du med största sannolikhet att ha många potentiella jobb att välja bland. Men innan du sätter igång vill jag ge dig ett sista viktigt råd:

Se till att ha en riktigt bra, personlig och vass ansökan. Oavsett hur duktig du är på att hitta jobben, så är det i slutändan din ansökan som kommer att avgöra om du blir kallad till intervju eller inte.

För dig som önskar experthjälp med din ansökan kan du läsa mer om våra CV-paket här.




Hitta drömjobbet – Som ingen annan hittar är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!