Ska jag beskriva mina datorkunskaper i CV:t?

Ibland får jag frågan om en persons datorkunskaper är något som behöver nämnas i CV:t eller inte. I denna blogpost får du svaret samt en förklaring till varför du bör göra som du gör!

Tiderna förändras

Söker du runt på nätet efter CV-mallar och CV-tips så är det inte ovanligt att bli rekommenderad att nämna datorkunskaper i t.ex. Word, Powerpoint och Excel i CV:t. Det är inte heller ovanligt med CV:n där personer specificerar kunskaper i allt ifrån Internet och Adobe Reader, till mer generella beskrivningar som t.ex. God datorvana – PC såväl som Mac.

För bara några år sedan var sådana beskrivningar en generell standard och även något som ofta efterfrågades. I takt med utvecklingen och digitaliseringen har dock verkligheten förändrats och jag vill påstå att tiden då generella datorkunskaper behöver specificeras i CV:t är över.

”Tiden då generella datorkunskaper behöver specificeras i CV:t är över.”

Att du som arbetssökande har förmågan att arbeta med en dator (oavsett operativsystem) eller att du kan grunderna i ordbehandlingsprogram som t.ex. Microsoft Word ses idag ofta som en självklarhet. Strunta därför i att nämna sådan information. De raderna du sparar på detta kan du använda till mycket roligare (och mer relevant) innehåll! Det finns dock ett undantag:

Specificera dina unika datorkunskaper i CV:t

I de fall du besitter datorkunskaper som inte kan klassas som generella och som samtidigt kan vara en konkurrensfördel i en rekryteringsprocess så tycker jag dock att du bör nämna dessa i CV:t. Exempel på sådana kunskaper kan vara:

  • Kunskaper i grafiska program som t.ex. Adobe Photoshop
  • Speciella affärssystem
  • Fördjupade kunskaper i program som t.ex. Excel
  • IT-system
  • Övriga unika system för din bransch.

Nämn alltså gärna datorkunskaper som dessa, men var noggrann med att bara nämna sådant som har relevans för ditt nya jobb. Ska du nämna dina datorkunskaper så passar det bäst att göra det i slutet av ditt CV. Vanligast är att använda platsen i anslutning till dina språkkunskaper.

Har du svårt att få till ett riktigt bra CV? Vi hjälper dig! Läs om våra CV-paket här >

Datakunskaper eller Datorkunskaper?

Slutligen: Heter det datorkunskaper eller datakunskaper? Egentligen är datorkunskaper ett mer korrekt ord, då detta ord syftar på kunskaper om just datorer. Ordet datakunskaper används i vardagstal med samma syfte, men är egentligen ett vidare begrepp då ordet data, även är en beteckning på insamlad information.

Efter lite sökande på nätet så verkar dock företag och privatpersoner använda båda alternativen lite hur som helst. Så avgör själv hur du vill skriva då båda sätten verkar vara allmänt vedertagna benämningar.
Ska jag beskriva mina datorkunskaper i CV:t? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!