Hur beskriver jag bäst mina utbildningar i CV:t?

Att beskriva dina tidigare utbildningar och kurser är en viktig del av ditt CV. Men hur beskriver du dessa på bästa sätt? I denna bloggpost får du svaren!

För dig som önskar experthjälp med att skapa ett CV i toppklass så rekommenderar jag ett av våra CV-paket som du kan läsa mer om här.

 

Vilka utbildningar och kurser ska du nämna i CV:t och vilka kan du hoppa över?

Som med allt innehåll i ditt CV är det viktigt att du sätter dig in i den potentiella arbetsgivarens perspektiv. Vad av din erfarenhet är relevant för det nya jobbet och vad är mindre relevant? När du har klurat ut detta är det viktigt att du prioriterar ditt innehåll efter just precis detta.

Med största sannolikhet är ditt CV kronologiskt, d.v.s. ett CV där dina arbeten och utbildningar följer ett ”tidslinje-tänk” med de senaste arbetena/utbildningarna överst. I delen som är ägnad åt dina utbildningar bör du prioritera vad som ska beskrivas utifrån relevans, men även utifrån hur aktuell utbildningen eller kursen är rent tidsmässigt. En relevant tredagarskurs från förra året kan t.ex. vara väl värd att nämna. Genomfördes den för 15 år sedan bör du dock med största sannolikhet låta bli att berätta om den, trots relevansen. På samma sätt är din grundskoleutbildning endast av intresse under dina första år på arbetsmarknaden, inte senare.

Hur mycket (och vad) ska jag beskriva?

De utbildningar och kurser som du väljer att nämna kan du även komplettera med kortare beskrivningar. Nämn t.ex. några delkurser, beskriv din specifika inrikting, berätta om något resultat eller beskriv kortfattat vad du skrev för examensarbete. Har du gått en flerårig utbildning är detta självklart viktigare än om du bara har gått en tvåveckorskurs. Och precis som tidigare: Desto mer aktuell utbildningen är rent tidsmässig och desto mer relevant den är för tjänsten, desto viktigare blir det att fylla på med innehållsrik information!

 

Hur nämner jag småkurser och internutbildningar i CV:t?

Har du endast några få småkurser i bagaget kan du ofta nämna de på samma sätt som dina övriga utbildningar, dock utan en förklarande beskrivning. Har du däremot en stor mängd kurser som varken känns jätterelevanta eller tidsmässigt aktuella, så kan du istället med fördel samla ihop dessa under en samlingsrubrik som t.ex. ”2002 – 2011, Urval av utbildningar/kurser”.
Hur beskriver jag bäst mina utbildningar i CV:t? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget! Och du, lycka till med jobbsökandet!