Tips på bra upplägg för ditt CV
Den första frågan du bör ställa dig själv när du ska börja skriva ditt CV är vilket CV-upplägg du ska använda. Nu kanske du undrar vad jag pratar om, finns det mer än ett CV-upplägg att använda sig av? Svaret är ja. I det här inlägget kommer jag att presentera de två vanligaste alternativen för uppbyggnad av CV; det kronologiska CV:t samt det funktionella CV:t. Efter det får du några generella tips på hur du kan lägga upp och strukturera ditt CV. Häng på!
Kronologiskt CV
Det absolut vanligaste upplägget för ett CV är ett kronologiskt CV. Det är förmodligen det upplägget du tänker på spontant. I det kronologiska CV:t presenterar du dina anställningar och erfarenheter efter när de hände och beskriver under varje titel tjänsten med fokus på ansvarsområden och arbetsuppgifter. Det här upplägget passar bra i många situationer (vilket är anledningen till att det är så vanligt) och om du haft ett relativt traditionellt arbetsliv passar det här upplägget troligtvis dig bra. Det är översiktligt, enkelt att navigera och går relativt snabbt att skriva ihop.
Det finns dock ett antal saker som är viktiga att tänka på när du skriver ett kronologiskt CV. Först och främst, använd omvänd kronologisk ordning! Längst upp i ditt CV kommer alltså din nuvarande tjänst, sedan går du i tur och ordning bakåt i tiden. Det senaste kommer alltid först! För det andra, tänk på att du inte behöver ta med allt du gjort! Att du sommarjobbade i en glasskiosk för 15 år sedan bryr sig rekryteraren förmodligen inte om, ta inte med det.
Funktionellt CV
Även om det kronologiska upplägget ofta fungerar bra kan det finnas tillfällen då det inte ger en rättvis bild av din kompetens. Kanske har du varit på en och samma arbetsplats länge men inom samma tjänst haft många olika arbetsområden? Eller så har du kanske tvärtom haft många olika småanställningar eller projekt där din kompetens inte syns genom en beskrivning av dem? Då fungerar förmodligen det funktionella CV:t bättre för dig!
Med ett funktionellt CV strukturerar du din erfarenhet efter ett antal nyckelområden istället för efter tid. Det kan exempelvis vara områden som: Ledarskap, Pedagogik, Utredning, Design eller Strategiskt arbete. Du lägger ditt specialistområde som rubrik och beskriver sedan vad du gjort, vilken erfarenhet du har, inom området. Här presenteras alltså din erfarenhet efter vad du kan och är bra på snarare än efter när du gjort vad.
Efter denna presentation kan du fortfarande ha med en rubrik där du radar upp dina anställningar i omvänd kronologisk ordning, men då utan en utförlig beskrivning. Detta för att rekryteraren även ska få en överblick över var du varit, men som sagt, se till att beskrivningarna av anställningar i så fall är betydligt kortare eller inte finns med alls!
Generella tips
När du valt CV-upplägg finns det ytterligare några tips jag vill ge dig gällande hur du kan strukturera ditt CV. Det handlar om sätt att variera texten och få den mer överskådlig, i vilken ordning olika rubriker bör ligga i ditt CV och slutligen om vikten av en bra profiltext!
Punkter istället för löpande text
Ett sätt att variera sitt CV på är att istället för att endast använda sig av löpande text även lyfta fram resultat och kompetenser i punktform. Framförallt skulle jag rekommendera att du gör det om du har mycket du vill säga om dina olika tjänster. Skriv då först en kort text och skriv efter det upp några konkreta resultat eller ansvarsområden i punktform. Det blir snygg, enkelt att läsa och ger en bra variation.
Utbildningar eller arbetslivserfarenhet först?
Om jag ska ge ett generellt svar så är det att arbetslivserfarenheten ska ligga först. Det är i de flesta fall det mest relevanta och det rekryteraren är mest intresserad av. Det finns dock undantag. Om du precis avslutat en utbildning, ska söka jobb inom fältet men inte har någon tidigare erfarenhet av just det, då skulle jag lägga utbildningarna överst. Vill du ha fler tips på bra rubriker till ditt CV – kolla här!
Glöm inte profiltexten!
Tiderna när du slaviskt skulle inleda ditt CV med kontaktuppgifter är över. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Inledningen på ditt CV måste vara intressant och tilldragande. Att inleda med en kort profiltext är ett bra sätt att göra det på. En profiltext där du i ett eller ett par korta stycken sammanfattar din erfarenhet och vem du är, självklart anpassat efter den specifika tjänsten du söker! På det sättet får rekryterarna redan på de första raderna reda på vad det viktigaste i ditt CV är och vad som gör dig bäst lämpad för tjänsten. Vill du ha fler tips på hur ett modernt CV bör se ut? Kika här!
Svårt att välja vilket upplägg som passar bäst? Blir ditt CV inte riktigt så knivskarpt som du skulle vilja? Hör av dig till oss! Vi är specialister på personlig marknadsföring och tar gärna fram ett nytt CV åt dig! Du läser mer om våra CV-paket här >
Tips på bra upplägg för ditt CV är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!