CV Mall
Alla är vi unika, har olika erfarenheter, egenskaper, ambitioner och mål. Att följa en färdig CV mall är därför sällan något jag rekommenderar. Trots detta kan det finnas situationer då man snabbt behöver skapa ett CV, utan att missa något. Därför får du i detta blogginlägg en genomgång på vad som bör finnas med i ditt CV och vad du kan hoppa över. Det finns nämligen vissa grundläggande delar som du absolut inte bör missa när du ska skriva ditt CV, samt delar som du med fördel kan välja bort. Ibland.
Lite längre ner i blogginlägget har du även möjlighet att ladda ner en kostnadsfri CV mall i Word-format som du enkelt fyller i med dina egna uppgifter. Jag rekommenderar dock att du läser igenom detta blogginlägg innan du börjar skriva.
Viktigt att tänka på:
Detta blogginlägg summerar vilket innehåll som på ett grundläggande plan förväntas i ditt CV när du söker jobb på den svenska och skandinaviska arbetsmarknaden. Tänk dock på att rekryterare i olika branscher förväntar sig olika innehåll, beroende på vilka tjänster du söker. När du har fått grunderna på plats, bör du därför undersöka din specifika bransch mer ingående och göra de sista anpassningarna av ditt CV utefter det.
Önskar du expert-hjälp med att skriva och designa ditt CV? Läs om våra CV-paket här →
Val av upplägg
Ett CV kan struktureras och byggas upp på många olika sätt, och valet av upplägg bör inte styras av slumpen. Trots detta så finns det upplägg som är mer vanliga och accepterade än andra. Om du på förhand inte har blivit ombedd att använda ett specifikt upplägg så rekommenderar jag att du skapar ett kronologiskt CV. Det vill säga ett CV där dina tidigare arbeten och utbildningar presenteras under separata rubriker i omvänd kronologisk ordning, med ditt senaste arbete/din senaste utbildning överst.
Bild
Om man bör använda en bild i sin ansökan eller inte är en vanligt återkommande diskussion. Att använda en bild kan självklart ha både ha för- och nackdelar. Välj därför själv om du anser att fördelarna överväger nackdelarna. Om du väljer att använda en bild i CV:t har du möjlighet att förstärka den personliga aspekten av din ansökan och lyfta fram egenskaper som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Är du t.ex. en karismatisk person bör detta självklart återspeglas i ditt val av foto. Du kan läsa mer om bilder i din ansökan i detta blogginlägg.
Kontaktinformation
Kontaktinformationen som du alltid bör ha med i ditt CV är följande:
- Fullständigt namn
- Adress
- Mailadress
- Mobiltelefon
Kontaktinformationen kan du antingen ha överst eller sist i ditt CV. Se till att den är tydlig och enkelt kan lokaliseras av läsaren. Har du en Linkedin-profil bör länken till denna också finnas med i din kontaktinformation. Se till att ha en väl uppdaterad Linkedin-profil då det idag är mer regel än undantag att arbetsgivare söker efter dig på just Linkedin. Du kan enkelt anpassa själva länken så att den blir både snygg och personlig. Tips på hur du gör detta samt många fler tips för en stark Linkedin-profil hittar du i detta blogginlägg.
Profiltext
Att inleda ditt CV med en kortfattad profiltext är smart. Beskriv gärna dina specialistområden, viktiga kompetenser, egenskaper eller framtida mål och ambitioner med en kort text eller ett par punkter. Genom att göra detta får läsaren en direkt och relevant bild av dig som yrkesperson. Denna text kan själkvart anpassas beroende på vilken tjänst du söker.
Arbetslivserfarenhet
Det vanligaste är att beskriva arbeten i omvänd kronologisk ordning, med det senaste arbetet överst. Förutom mellan vilka år du har varit på respektive arbetsplats bör du nämna din titel, företagets namn, samt placeringsort. Du bör även kortfattat beskriva vad du har gjort på ditt arbete, vilka ansvarsområden du har haft, samt eventuellt berätta om något resultat som du har uppnått (personligen eller tillsammans med andra). Så här skulle ett arbete som säljare kunna beskrivas:
2010-2014 Media Markt, Stockholm
Säljare. Arbetade som säljare med ansvar över butikens vitvaruavdelning. Service, kundbemötande och behovsanalyser var en viktig del av mitt dagliga arbete. Under 2012 och 2013 utsågs jag till butikens kundhjälte, mycket tack vare min goda produktkunskap och min höga kundnöjdhet.
Lägg speciell vikt vid att beskriva de arbeten som är relevanta i förhållande till din nya, tänkta tjänst. För tjänster långt bakåt i tiden och/eller tjänster med låg relevans, behöver dina arbetsbeskrivningar endast vara mycket korta.
Utbildningar och kurser
Under detta avsnitt bör du på ett liknande sätt som dina arbeten presentera utbildningar och kurser i omvänd kronologisk ordning. Har du genomfört en stor mängd mindre kurser kan dessa med fördel samlas ihop under en genensam underrubrik som t.ex. ”Urval av kurser.”
Nämn årtalen, skolans eller utbildningens namn, studieort samt beskriv eventuellt antal högskolepoäng, viktiga delkurser, examensarbete etc. Ju mer relevant utbildning, desto mer information.
Övrig information
I slutet av ditt CV kan du arbeta med flera olika underrubriker. Exempel på underrubriker och innehåll kan vara:
- Ideellt/övrigt engagemang
- Utmärkelser och Certifieringar
- Språkkunskaper (bör alltid nämnas)
- Datorkunskaper och övriga färdigheter
- Körkort/fordonskort
- Styrelseuppdrag
Tänk på att välja innehåll och rubriker som är relevanta för dig och din bransch. Att specificera dina datorkunskaper är t.ex. endast nödvändigt om du har unika sådana. Att du bemästrar Word och Interntet är t.ex. knappast något du behöver informera om i dagens digitaliserade samhälle.
Längd
Vad är då en bra längd på ditt CV? Detta beror själkvart på hur lång erfarenhet du har. Som nyutexaminerad student borde en sida räcka bra. Är du istället mitt i karriären kommer du troligtvis behöva två sidor. Arbetar du på en mer komplex nivå och i ledande befattningar kanske du till och med behöver tre sidor. Det viktigaste är att ditt innehåll är relevant för den tänkta tjänsten och att det samtidigt presenteras på ett kortfattat, luftigt, snyggt och lättillgängligt sätt.
Referenser och intyg
Tiden då CV:n slaviskt skulle avslutas med betyg, intyg och kontaktuppgifter till referenser är över. Idag är det fullt vedertaget att istället avsluta CV:t med en text som t.ex:
Referenser, intyg och dokumentation lämnas gärna på begäran.
Filformat och filnamn
När det är dags att skicka in din ansökan så bör du alltid göra detta som en PDF-fil. Då försäkrar du dig om att ditt dokument ser ut som det ska, oavsett från vilken enhet mottagaren öppnar det. Du slipper även röda och gröna linjer från eventuella rättstavningsprogram, samt ändringar av typsnitt om mottagaren saknar de typsnitt som du har använt dig av. Tänk även på att filnamnet ofta är det första som mottagaren ser. Så döp ditt CV till något snyggt och logiskt. T.ex. CV.Förnamn.Efternamn.PDF.
Avslutningsvis
Använd gärna vår CV mall nedan när det är dags att börja skriva. Känns CV-skrivandet svårt eller har du kört fast? I så hjälper vi dig gärna! Som tack för att du läser vår blogg får du 100 kr rabatt på ditt nya CV med koden BLOGG100. Läs mer om våra CV-paket här →
Behöver du även tips och hjälp med ditt personliga brev? Du hittar vår personliga brev-mall här →
Blogginlägget CV Mall är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget! Och du, lycka till med jobbsökandet!