CV Layout – 5 tips för ett bättre CV

Upplägg, design och layout på ditt CV är tre viktiga komponenter som kan göra stor skillnad. Med rätt detaljer och innehåll förbättrar du din ansökan och ökar chanserna att nå en intervju för ditt framtida drömjobb.

Samtidigt svämmar snart internet över med CV-tips från experter av olika slag. I detta blogginlägg sammanfattar jag fem av de kanske allra viktigaste tipsen kring hur du bäst bör välja din CV layout och struktur. Lyckas du med detta ökar du din chans att stå ut från mängden och kamma hem drömtjänsten!

1. Länge leve strukturen!

Hela grundidén med ett CV är att ge läsaren en tydlig och strukturerad bild av dig som yrkesperson, inkl. dina tidigare erfarenheter. CV:ts layout och upplägg bör därför göras logiskt och med tydliga rubriker. I nio fall av tio rekommenderar jag en kronologisk ordning där du beskriver dina arbeten och utbildningar kronologiskt, med dina senaste erfarenheter överst och därefter i fallande ordning. Behöver du konkreta förslag på rubriker som kan vara bra att använda, så finns ett blogginlägg om just detta här.

En vanlig fråga om formalia och struktur handlar om du som tidsangivelse bör nämna månader och år, eller bara år, då du ska beskriva dina tidigare arbeten i CV:t. Alltså:

juni 2010 – sept 2012   Företag X

alternativt

2010 – 2012   Företag X

Generellt så tror jag att ganska få arbetsgivare är intresserade av att veta när du har börjat/slutat på en arbetsplats med en sådan detaljrikedom att månadsangivelser behövs. Speciellt inte om du har arbetat i långa perioder på samma arbetsplatser. Däremot inte sagt att det är felaktigt att nämna månader. Speciellt kan det vara okej om du har haft flera arbeten under en kortare period.

Välj alltså själv om du vill nämna månader eller inte i ditt CV. Se bara till att vara konsekvent från början till slut.

2. Du behöver inte vara designer för att skapa ett snyggt CV.

Den visuella aspekten av ditt CV är din chans att göra ett gott första intryck, att visa på seriositet och skapa en bra ”förpackning” för din personliga profil.

Har du kunskaper i program som t.ex. Photoshop och Illustrator lär formgivningen inte vara ett problem för just dig. Men för alla andra; se till att lägga tid på den visuella aspekten! Du kan enkelt göra detta genom att t.ex. ändra dina rubriker till ett annat typsnitt och färg än själva brödtexten. Använd linjer, ramar, marginaler, formatering och annat som skapar ett snyggt och tydligt förstaintryck! Du kan alltså ganska enkelt få till en CV-layout och design som står ut från mängden. Och att på ett bra sätt stå ut från mängden är just precis vad det handlar om när du söker jobb! Här kan du se exempel på hur vi ofta bygger upp våra CV:n >

Vilket av nedanstående CV:n tycker du själv ger bäst första intryck?

 

cv layout

 

3. En bild ger oanade möjligheter.

Med en bild i ditt CV eller personliga brev så ger du genast dina dokument en mer personlig prägel. Samtidigt får du möjlighet att visa på mjuka värden som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Seriositet, karisma och utstrålning är tre exempel på personliga egenskaper som kan låta klyschiga att beskriva med ord, men som enkelt förmedlas genom en bild. Hur du bör välja bild och var den bäst ska placeras kan du läsa mer om här.

Har du ingen bild som känns tillräckligt professionell för ditt CV? I så fall är ett tips att beskära den, samt göra den svart-vit. Dessa två enkla redigeringsfunktioner skapar ofta en mer seriös känsla, om det nu är det som du är ute efter.

4. Kreativitet är bra, men överdriv inte.

Beroende på i vilken bransch du arbetar, så är olika mängd kreativitet att föredra. Tänk själv, en CV layout för en jurist bör vara betydligt mer strikt än en CV layout för en grafisk formgivare. Så länge du inte söker en tjänst som det sistnämnda, så rekommenderar jag dig att vara kreativ med försiktighet. Tyvärr finns det fortfarande många rekryterare och chefer med en äldre och mer konservativ syn på ansökningar. Skulle en av dessa personer läsa ditt CV kan din kreativitet bli till mer skada än nytta.

5. Välj namn med omsorg.

En liten, men ack så viktig detalj i ditt CV är valet av filnamn. Eftersom detta ofta är det första som mottagaren ser, så bör det göras logiskt och snyggt. Ett förslag är att helt enkelt döpa ditt CV till ditt för- och efternamn, t.ex: CV.Förnamn.Efternamn.PDF.

Hoppas att ovanstående fem punkter gav dig en lite bättre bild kring CV:ts layout och struktur. För dig som fortfarande känner dig osäker i CV-skrivandet så hjälper vi dig gärna! Läs mer här>




CV Layout – 5 tips för ett bättre CV är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!