Undvik klyschorna i ditt CV

Är det lätt för dig att ha många bollar i luften? Är du en bra team player? Tycker du om att ge god service, är intresserad av människor och gillar att arbeta effektivt? Eller är du möjligtvis en person som fungerar väl både enskilt och i grupp?

Ovanstående är exempel på några av de vanligast förekommande klyschorna som återfinns i CV, efter CV, efter CV…  Det är lätt att förstå att rekryteraren som går igenom flera CV:n om dagen lätt blir lite dåsig. Är detta känslan du vill ge rekryteraren som läser dina ansökningshandlingar? Antagligen inte. Då bör du gå igenom texten en gång till och ha en fråga närvarande som du ställer till dig själv efter varje mening som kan tänkas låta lite som en klyscha: Vad innebär egentligen detta?

 

”Jag söker mig till er för att jag vill utvecklas yrkesmässigt.”

Denna intetsägande mening ersätter vi med ett intressant stycke som ger en god bild av vem personen bakom texten är, och vad denna person egentligen vill. Vi utgår från att den som skriver är en säljare.

Efter flera års försäljningserfarenhet inom dagligvaruhandeln är jag nu redo för försäljning av mer komplexa produkter. Jag vill utveckla min förmåga till individanpassade behovsanalyser och jag delar er syn gällande långsiktiga kundrelationer. Att få möjligheten att arbeta med försäljning mot internationella kunder motiverar mig starkt.

 

”Jag gillar att ha många bollar i luften”

 Är du till exempel en nyutexaminerad student skulle du kunna ersätta denna mening med följande:

”Under min skoltid har jag kombinerat flertalet fritidsaktiviteter med dubbla extrajobb och goda studieresultat.”

 

”Jag är en person som gillar att arbeta både på egen hand och i grupp.”

Denna formulering har upprepats så många gånger att den numer har tappat en stor del av sin innebörd. Beskriv vem du är när du arbetar på egen hand och vem du är i en grupp, och varför det är värdefullt för en arbetsgivare att kunna växla mellan dessa två arbetssätt. Vi utgår från att det i arbetsannonsen efterfrågats att kandidaten bör har dessa två förmågor.

Att en dag arbeta på kontoret själv, och att dagen därpå jobba i grupp låter som en utmärkt kombination. När jag arbetar på egen hand trivs jag med att fullt ut få koncentrera mig på en uppgift. I gruppsammanhang är jag mån om relationerna och gruppdynamiken, vilket jag tror är grunden till goda arbetsprestationer! Jag trivs med omväxlande arbetsuppgifter och arbetssätt. Det gör det lättare att känna nyfikenhet inför arbetsuppgiften och därmed genomföra den på ett bra sätt.

 

Det här var exempel på hur tre vanligt förekommande klyschor kan brytas ner till konkreta exempel och förklaringar. Ibland behöver du vara extremt kortfattad och ibland har du möjlighet att skriva mer. Oavsett vad, så försök att vara så konkret du bara kan. Genom att ta bort klyschorna så kommer det vara enklare för läsaren att ta åt sig av innehållet i dina texter. Lycka till med att skapa ansökningshandlingar som inte försvinner i mängden. Vill du ha mer hjälp på vägen så kan du läsa mer om våra CV-paket här.
Så här undviker du klyschorna i ditt CV är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!