Ska jag skriva om mina intressen i CV:t?

Hur ska du tänka kring dina hobbies, fritidssysslor och intressen när du skriver ditt CV? För ett tag sedan redde vi ut hur personligt ett personligt brev ska vara. Hur mycket av privatlivet som bör vara med. Du hittar det inlägget här. Nu är det dags att göra samma sak med CV:t! Ska dina fritidsintressen stå med i ditt CV eller inte?

Om jag ska ge ett enkelt svar på frågan så är det nej. (Men sen är det självklart inte riktigt så enkelt.) Ditt CV ska handla om dina yrkeskunskaper och ditt tidigare arbetsliv, det är vad din framtida arbetsgivare främst är intresserad av, inte vad du gör när du är ledig.

Sedan finns det som alltid undantag. Kanske har dina fritidsintressen stor relevans för den tjänst du söker? Du har varje dag sedan du var 15 år programmerat hemsidor, blivit fantastiskt duktig på det men aldrig arbetat med programmering. Förrän nu. Då ska du självklart lyfta fram den kunskapen! Men om de intressen som du tänkt lyfta fram i ditt CV är att du tycker om att resa och umgås med vänner, då föreslår jag att du skippar att ta med det.

Spara det istället till det personliga brevet! Dina intressen ska inte vara huvudnumret där heller men att visa att du har en balans i livet, att du är mer än bara jobb, det passar fritidsintressen perfekt för att illustrera i ditt personliga brev. Ett hett tips är även att koppla dina intressen till egenskaper eller kunskaper du har användning för i arbetslivet. Ett exempel:

Min passion för att resa har alltid funnits där. Jag är en nyfiken person, en person som alltid letar efter nya chanser att upptäcka och lära mig saker. Det är därför jag nu söker denna tjänst. För att återigen få chansen att utforska ett nytt område och lära mig något nytt. Få fortsätta min resa. 

Ett undantag från regeln mot fritidsintressen i CV:t gäller förtroendeuppdrag eller ideellt engagemang som du haft. Om du är lagledare för fotbollslaget eller sitter i styrelsen för bowlingklubben bör du absolut ta med det i CV:t! Skriv det som en vanlig tjänst, förslagsvis under en rubrik som du döper till ”Förtroendeuppdrag” eller ”Ideellt engagemang”.

Om du håller på att fila på CV:t men inte riktigt har fått till det än. Då vill jag passa på att tipsa om våra CV-paket. Du hittar dem här!
Ska jag skriva om mina intressen i CV:t? är skrivet av Linda Karlsson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!