Så här beskriver du din föräldraledighet i CV:t
Har du precis varit pappa- eller mammaledig? En föräldraledighet skapar av naturliga skäl ofta en lucka i CV:t och en vanligt förekommande fråga är hur föräldraledigheten bäst bör presenteras i dina ansökningshandlingar. I detta blogginlägg får du svar på ovanstående fråga. Önskar du personlig experthjälp med ditt CV efter en föräldraledighet så rekommenderar jag ett av våra CV-paket som du kan läsa mer om här.
Ska föräldraledigheten specificeras i CV:t eller inte?
Som med allt annat i ditt CV bör du i största möjliga mån presentera innehåll som är av relevans för en framtida tjänst, och skala bort information av mindre vikt och relevans. När du överväger att specificera en föräldraledighet bör du resonera på ungefär samma sätt. Tror du att ledigheten kan vara en tillgång i ditt jobbsökande? I så fall bör du självklart nämna den. Om du däremot inte tror att din mamma- eller pappaledighet är speciellt relevant för nästa jobb (vilket ofta är normalfallet) har du ett par olika alternativ. En kortare föräldraledighet kan enkelt ”gömmas undan” i CV:t, medan en längre ledighet ofta skapar en så pass stor ”lucka” att du blir tvungen att nämna den, oavsett om du vill det eller inte.
Låt tiden avgöra
Hur lång tid du har varit borta från arbetsmarknaden kan fungera som en bra vägvisare för att avgöra om du behöver nämna din ledighet eller inte. Har du varit borta från ditt arbete i under ett år så behöver ledigheten inte ens skapa en lucka i CV:t. Om du i ditt CV presenterar längden på dina anställningar med årtal, skulle en föräldraledighet i sex månader under 2014 t.ex. kunna inrymmas i nedanstående CV-utdrag, utan att skapa en uppenbar lucka för läsaren.
2010-2014 Företag X
2014-2016 Företag Y
Beskriver du dina arbeten på detta sätt skulle även en ledighet på strax över ett år kunna inrymmas, utan att skapa en tydlig lucka i CV:t. Nedanstående exempel illustrerar en ledighet mellan två jobb under 2014 och 2015.
2010-2014 Företag X
2015-2016 Företag Y
Om din föräldraledighet är längre än ovanstående två exempel kommer en lucka bli oundviklig. Generellt är luckor i CV:t något jag avråder ifrån och för att slippa skapa onödigt huvudbry för läsaren, bör längre ledigheter som regel alltid specificeras. Skriver du ett kronologiskt CV är det både logiskt och snyggt att presentera ledigheten mellan dina anställningar, på rätt kronologisk plats. T.ex. som nedan.
2010-2014 Företag X
2014-2016 Föräldraledig
2016-2017 Företag Y
Om du av någon anledning inte vill presentera din föräldraledighet bland anställningarna finns det andra platser som passar lika bra. Om du inleder ditt CV med en kortare profiltext (vilket jag rekommenderar att du gör, läs mer om detta här) så kan kan ett alternativ vara att nämna din pappa- eller mammaledighet i just denna text. Ett annat bra alternativ är att nämna det på ett logiskt ställe i ditt personliga brev. Lycka till!
Mammaledighet / Pappaledighet i CV:t är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!