CV för dig som chef – 4 viktiga tips

Är det något speciellt man bör tänka på i skrivandet av ett CV för en chef- och ledartjänst? Det är det absolut. För dig som snart ska söka ett nytt jobb som chef listar jag i detta blogginlägg fyra snabba tips som du inte får missa när det är dags att skriva ditt CV och personliga brev. Ett CV för dig som blivande chef skiljer sig nämligen på flera plan i fokus, jämfört med ett CV till en icke chefstjänst.

 

1. Berätta om dina prestationer och resultat

När du söker en chefstjänst så är tidigare resultat och prestationer en stor fördel att lyfta fram. Använd konkreta exempel (självklart med relevans för din nya tjänst) och beskriv gärna vad du bidrog med i det aktuella projektet eller arbetet, samt vad utgången blev. Siffror är både konkret och lättillgängligt, så försök att använda detta när det är möjligt.

Exempel på resultat du kan belysa är allt ifrån försäljningssiffror och budgetar, till servicetal, NKI-tal eller övriga nyckeltal kopplade till verksamheten, avdelningen eller tidigare projekt.

 

2. Belys dina ledaregenskaper

Som chef kommer du direkt eller indirekt alltid att leda människor och/eller processer. Ett chef-CV bör därför tydligt innehålla en beskrivning av dig som ledare. Vanligast är att nämna ledaregenskaperna i en separat, inledande profiltext, alternativt i arbetsbeskrivningarna från dina senaste tjänster. Om du har svårt att hitta en naturlig plats för ovanstående i ditt CV, bör du istället vara tydlig med att beskriva dig som ledare i ditt personliga brev.

 

3. Beskriv dina mål och ambitioner

Att beskriva framtida mål och ambitioner är viktigt i alla ansökningar, oavsett om du söker en tjänst som chef eller inte. Som chef är det dock extra viktigt att målen/ambitionerna har en tydlig relevans för den nya, tänkta tjänsten. Oavsett om det handlar om personliga mål, områdes-specifika mål, eller resultatmässiga mål så är en tydlig koppling till den nya, tänkta tjänsten A och O.

 

4. Våga selektera bort oviktig information

Har du en lång erfarenhet är det självklart viktigt att visa på det. Var däremot noggrann med var du lägger ditt fokus och din energi. Att i detalj beskriva dina samtliga tio senaste tjänster kommer bara att trötta ut läsaren. Självklart kan du kort (med betoning på just kort) nämna samtliga dessa tjänster, men gör mer ingående beskrivningar av dina senaste alternativt mest relevanta tjänster, och låt resterande tjänstebeskrivningar vara så kortfattade som möjligt. En lagom längd på ett chef-CV är normalt mellan två och tre A4-sidor. Har du ett längre CV än så bör du starkt överväga att skala bort mindre relevant information.

Hoppas att ovanstående gav dig en liten hjälp på traven i CV-skrivandet. Önskar du experthjälp med ditt CV? På CV Gruppen är vi specialister på träffsäkra CV:n för ledare inom de flesta branscher. Läs mer om våra CV-tjänster här >

”CV för dig som chef – 4 viktiga tips” är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!