Ska jag ange mina betyg i CV:t?

En vanlig fråga kring ansökningshandlingar är om man bör ange sina betyg i CV:t eller inte? Eftersom sättet att skriva CV:n följer trender och tenderar att förändras med tiden så finns det inget entydigt svar på denna fråga. Däremot så verkar de flesta vara överens om att en presentation av betyg i CV:t var betydligt vanligare förr, än vad det är idag. Det kan dock finnas branscher och situationer då en precisering av dina betyg är en stark fördel. Men se upp! I andra fall kan det få helt motsatta effekter. I detta blogginlägg reder vi ut frågetecknen.

I dessa fall bör du absolut ange dina betyg i CV:t

Är du relativt nyutexaminerad från akademiska studier? I en del branscher använder många företag betyg som en viktig del av ett första urval. Detta gäller främst då de anställer personal med en kort, tidigare arbetslivserfarenhet. Du som verkar inom dessa branscher vet vem du är. Det gäller inom såväl juridik som t.ex. medicin. För dig kan en presentation av dina betyg i CV:t vara viktig, så länge de ligger över genomsnittet. Har du betyg som ligger under genomsnittet för din utbildning och inrikting? I så fall kan det vara en fördel att inte ange betygen i din ansökan. Du kommer troligtvis vara tvungen att ”blotta dig” senare under rekryteringsprocessen, men har du tur så lyckas du åtminstone ta dig igenom första urvalssteget och förhoppningsvis bli kallad till en intervju. Vet du med dig att dina betyg är lägre än genomsnittet bör du i dessa fall lägga ett stort fokus på att framhäva andra värden som stärker dig som kandidat.

Söker du ett jobb där dina betyg tydligt efterfrågas redan i annonstexten? Om så är fallet bör du självklart alltid bifoga dessa.

I dessa fall behöver du inte ange dina betyg i CV:t

Om du inte ingår i gruppen nyutexaminerade som beskrivs ovan, eller om dina betyg inte specifikt efterfrågas i jobbannonsen, så behöver du generellt inte ange dessa i din ansökan. Detta är en bra grundregel som sällan slår fel.

Så här presenterar du dina betyg på bästa sätt

Om du nu tillhör gruppen som bör ange sina betyg i CV:t, så har du två olika valmöjligheter. Antingen bifogar du dina betyg som en bilaga, alternativt så beskriver du dina betyg eller ditt betygssnitt inuti ditt CV (förslagsvis på platsen under din utbildningsbeskrivning). Vad gäller ansökningshandlingar så är short content is king i allmänhet en bra riktlinje att arbeta efter. Därför rekommenderar jag primärt det andra alternativet: att kort och koncist presentera betyg eller betygssnitt inuti ditt CV. Gör du detta så kan du på en logisk plats presentera dina betyg både kortfattat och relevant.

Önskar du experthjälp med att skapa en av Sveriges vassaste ansökningar? Läs mer om våra tjänster här >
Ska jag ange mina betyg i CV:t? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!