Att byta jobb ofta – Är det bra eller dåligt?
Ett blogginlägg från CV Gruppen om fördelar och nackdelar med att ofta byta jobb.
Du är på väg att byta jobb igen. Trots att du inte har varit på din nuvarande arbetsplats speciellt länge. Vad kommer en framtida arbetsgivare att tycka? Och hur påverkar ”hoppandet” ditt CV och din attraktionskraft?
Frågorna är många och svaren kommer troligtvis att variera beroende på vem du frågar. Men stressa inte upp dig. Du är långt ifrån ensam om att ställa dig dessa frågor.
Enligt en undersökning av TRR (2016) så har ca. 1,1 miljoner svenskar bytt jobb det senaste året, samtidigt som 1,8 miljoner svenskar funderar på att göra det, men fortfarande inte har tagit steget. Anledningarna till varför man vill byta jobb är oftast följande:
Vad anser dagens och framtidens arbetsgivare?
Arbetsgivarnas inställning till personer som har bytt jobb ofta är själkvart varierande beroende på bransch, företag och typ av tjänst. Trenden är dock tydlig och tiderna har förändrats. Går vi tillbaka ett par decennium så var det betydligt vanligare att stanna kvar på en och samma arbetsplats under en lång period. Personer som hade arbetat i 10, 20, 30 och kanske till och med 40 år, premierades med gåvor och diplom som en uppskattning för trogen tjänstgöring. Guldklockorna och diplomen finns själkvart kvar, men blir betydligt mindre vanliga för varje år som går.
På dagens arbetsmarknad, och i de flesta branscher, har det istället blivit en norm att inte stanna kvar för länge på ett och samma ställe. Från arbetsgivarnas synvinkel så verkar man se på denna utveckling som något positivt.
Att med jämna mellanrum våga anta nya utmaningar och bredda sitt kunnande ses ofta som en styrka i jämförelse med att under en allt för lång period stanna kvar på ett och samma ställe. Att lite då och då byta arbetsplats visar nämligen på allt ifrån flexibilitet och mod, till en vilja att bredda sin yrkesmässiga erfarenhet av olika organisationer, arbetsplatser och processer.
Hur ofta kan man då byta jobb?
Svaret på denna fråga kan besvaras utifrån olika synvinklar.
För det första bör du aldrig stanna kvar på en arbetsplats där du vantrivs. Oavsett om du har arbetat i en vecka, en månad eller ett år, så bör själkvart en grundläggande motivation och trivsel alltid prioriteras före en eventuell ”gråzon” i ditt CV. Om tristessen och bristen på motivation går från dagar till månader är det alltså hög tid att titta sig omkring efter nya alternativ.
Om vi nu antar att du nu trivs på arbetsplatsen, så bör du istället till stor del se på helheten. Hur ser ditt CV och din yrkesmässiga historia ut i stort? Har du relativt snabbt bytt jobb några enstaka gånger, så lär det knappast vara ett sort problem om du i övrigt har visat lite kontinuitet på resterande arbetsplatser. Tre stycken halvårsanställningar i rad kan dock få många rekryterare att dra öronen åt sig.
Arbetar du som chef kan ett bra riktmärke vara att minimum stanna kvar på ett och samma ställe under åtminstone ett år. Skulle anställningen vara kortare än så blir det problem för dig att koppla resultat till din personliga insats.
Slutsats
Dagens arbetsmarknad är mer snabbrörlig än någonsin. Det innebär att du inte behöver vara rädd för att lite då och då titta dig omkring efter nya utmaningar. Självklart finns det en gräns på hur ofta det anses ”normalt” att byta jobb och för att avgöra var denna gräns går bör du se till helheten av dina yrkesverksamma år. Samtidigt kommer typen av arbete och bransch själkvart spela roll. Att ha flera korta anställningar i bagaget är inte lika farligt för en person inom bemanningsbranschen som för ekonomichefen.
Är du en person som har hoppat runt mycket mellan olika arbetsplatser? I så fall bör du vara väl förberedd på att tydligt kunna motivera detta under en intervju. Har du istället varit på samma arbetsplats under 10-20 år så ligger en stor utmaning i att visa på ditt inre driv och dina framtida ambitioner. Det finns alltså fördelar och nackdelar med allt, men så länge du är förberedd och kan motivera dina karriärval, så har du goda chanser att nå dit du vill.
Lycka till i karriären! Önskar du maximera dina chanser till nästa drömjobb så hjälper vi dig gärna med en jobbansökan i toppklass. Läs mer om detta här >
Byta jobb ofta – Är det bra eller dåligt? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!