Ska jag ha en bild i mitt CV?

En vanlig fråga kring ansökningshandlingar och CV:n är om man bör ha med en bild i sitt CV och personliga brev eller inte? Egentligen finns det inget entydigt svar på denna fråga, då sättet att skriva CV:n följer trender och tenderar att förändras med tiden. Samtidigt är uppfattningen kring vad ett CV och personligt brev bör innehålla högst subjektiv från person till person. Trots detta så är min uppfattning att rekryterarna och personalcheferna som föredrar en bild, är fler än de som inte föredrar det. Personligen är jag av samma uppfattning. Din ansökan är din chans att göra ett gott och personligt första intryck, och med ett foto förstärker du just den personliga aspekten av din ansökan.

Med det sagt ska man inte glömma bort att de flesta tumregler har undantag, vilket även gäller denna. I vissa branscher ses en bild som mindre önskvärd än i andra branscher, och i vissa länder skulle jag direkt avråda från att använda en bild. USA är ett exempel på ett sådant land. Är du osäker på vad som gäller i just din bransch eller i ditt land så hade jag ägnat några minuter åt att googla runt för att undersöka det närmare.

Om du nu väljer att ha en bild i din ansökan, så blir nästa naturliga fråga:

Ska jag ha bilden i mitt CV eller i det personliga brevet?

Det här är en knivigare fråga. Utan att gå in i en allt för djup analys, så vill jag påstå att jag under de senaste åren har träffat både rekryterare som föredrar det ena och det andra. Efter en snabb genomgång av onlinebaserade artiklar verkar samma ”oenighet” finnas där. Så gör det enkelt för dig. Använd gärna en bild. Det är bra. Väljer du sedan att använda fotot i ditt personliga brev eller i CV:t är av mindre vikt. Sätt in det på den plats där det blir snyggast. Själv har jag på senare tid använd bilden i mitt personliga brev, då det rent layoutmässigt har passat bäst där.

Vilken sorts bild ska jag välja?

Att välja rätt bild i CV:t eller det personliga brevet är viktigt. Med rätt vald bild har du nämligen möjlighet att förstärka egenskaper, personlighetsdrag och mjuka värden som ibland kan vara svåra att beskriva med ord. Allt ifrån passion och energi, till seriositet och trygghet.

Leta upp ett foto till CV:t som förstärker dina främsta egenskaper och se självklart till att bilden är professionell. Det händer fortfarande dagligen att människor söker jobb med de mest olämpliga bilderna. Tänk dig själv, skulle killen med en öl på stranden kännas lämplig till någon tjänst, förutom kanske en bartendertjänst? 

Ett sista litet förtydligande: En professionell bild behöver inte vara synonymt med en stel och likgiltig bild av en person framför en vit vägg. Det är viktigt att du visar vem du är, annars kan fotot göra mer skada än nytta. 

Slutligen vill jag passa på att tipsa om våra CV-paket, där du får experthjälp med att skapa en riktigt vass och attraktiv jobbansökan! Läs mer om dessa här >
Ska jag ha en bild i CV:t? är skrivet av Simon Håkansson, CV Gruppen.

Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!