Arbetsintervju – 10 tips
Grattis! Ditt CV och personliga brev har skapat intresse hos arbetsgivaren. Du har tagit dig vidare i rekryteringsprocessen och ska nu förbereda dig inför arbetsintervjun. Här följer tio tips som hjälper dig att lyckas på intervjun.
1. Relatera dina personliga egenskaper till vad som efterfrågas i annonsen
Läs noga igenom annonsen och markera nyckelord. Söker de efter en person som är initiativtagande, strukturerad eller möjligtvis någon med förmåga till god självinsikt? Fundera på hur din egen personlighet relaterar till egenskaperna som beskrivs i annonsen. Om du känner igen dig i beskrivningen kan du lyfta någon av dessa egenskaper då du ombeds att beskriva sig själv. Försök även att förbereda ett par konkreta exempel som visar på att du besitter just dessa egenskaper. Det kan handla om situationer från en tidigare arbetsplats, från din studietid eller privatliv.
2. Gör research om företaget
Vad är det övergripande målet som företaget arbetar mot? Vad har hänt inom företaget de senaste åren? Klicka dig runt på företagets hemsida, leta upp företaget på sociala medier, googla runt efter redaktionella artiklar eller läs igenom en årsrapport. Ju mer förberedd du är, desto större vilja och engagemang signalerar du till arbetsgivaren.
3. Förbered frågor att ställa
Att ställa frågor under en arbetsintervju visar både att du är påläst och engagerad. Frågorna kan exempelvis handla om dina utvecklingsmöjligheter inom företaget, eller hur en vanlig arbetsdag kan komma att se ut. Vi har sammanställt ett helt blogginlägg kring vilka frågor du bör ställa till arbetsgivaren under intervjun. Du kan läsa det här.
4. Öva på att besvara frågan varför ska vi anställa just dig?
Denna fråga kommer du med all sannolikhet att få besvara. Därför måste du lägga extra energi på att tänka igenom svaret. Be en vän eller en familjemedlem att ställa frågan till dig, så att du får testa att besvara frågan högt. Be därefter om feedback. Försök att besvara frågan på djupet. Istället för att svara ”jag vill arbeta med detta eftersom jag tycker det är intressant” så bör du förklara på vilket sätt och varför du tycker det är intressant.
5. Ha allting redo!
Ta med anteckningsblock och en extra kopia av ditt CV. Om du skriver upp dina frågor till arbetsgivaren i blocket behöver du inte hålla dem i huvudet under anställningsintervjun. Stäng av mobilen, såväl ljudet som vibrationssignalen, så du inte blir störd av en vibrerande telefon i fickan.
6. Våga vara dig själv!
Ja, det är nervöst att gå på intervju. Speciellt om det är ett jobb du verkligen vill ha. Kom ihåg att du är kallad till en arbetsintervju av en anledning. Arbetsgivaren är intresserad av att anställa dig och du uppfyller de grundläggande yrkesmässiga kvalifikationerna. Nu har du möjlighet att visa vem du är och inte bara vad du har gjort. Våga fundera ett par sekunder om du inte vet hur du ska svara, våga skämta (om stämningen är rätt), och våga fråga om det är någonting du inte förstår! Blir du lätt nervös får du bra tips kring hur du minskar din nervositet i det här blogginlägget.
7. Första intrycket – viktigare än någonsin
Du är på plats och det är snart dags för intervju. Tänk på att det intryck du förmedlar under de första sekunderna kommer att påverka hela uppfattningen som rekryteraren eller chefen har om dig. Sträck på ryggen, ta i hand (lagom hårt) och le.
8. Röst, tonläge och kroppsspråk
Kommunikation är mycket mer än vilka ord du formulerar. Sanningen är faktiskt att en absolut majoritet av de signaler som mottagaren registrerar beror på din röst, ditt tonläge och ditt kroppsspråk. Det är lätt att lägga fokus på exakt vad du ska säga. Tänk dock på att hur du säger det egentligen är betydligt viktigare.
9. Använd namnet på den du talar med under intervjun
Ett namn är viktigt för en människas identitet. Använd därför namnet på den du pratar med. Det visar att du är uppmärksam och lägger märke till detaljer. Du kan exempelvis säga ”Tack för att du tog dig tid, [namn]” precis innan ni ska säga hejdå.
10. Don’t play cool!
Hör av dig dagen efter, antingen på sms, mail eller telefon. Visa att du är intresserad! Ofta uppskattar arbetsgivaren att du hör av dig och är motiverad till att påbörja arbetet. Det får dig att sticka ut i mängden.
Arbetsintervju-tips är skrivet av Klara Berg och Simon Håkansson, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!