Arbetsintervju – Så här beskriver du bäst dina svagheter
En arbetsintervju handlar till stor del om att hitta anledningar till varför just du passar för en viss tjänst. En viktig del av detta är att du kan formulera dig kring dina svagheter. Lyfter du dina svagheter på rätt sätt kommer du framstå som en person som besitter utvecklingspotential, har en god självinsikt och ett professionellt förhållningssätt till såväl dina styrkor som svagheter.
Frågan: ”Beskriv dina svagheter” kommer med stor sannolikt att dyka upp någon gång under en rekryteringsprocess. Sättet på vilken den besvaras kan vara det som skiljer två kandidaters möjligheter till ett jobb. Därför bör du ägna lite extra tid åt att förbereda dig inför just denna del.
Här är några handfasta tips för hur du ska lyckas bemöta denna fråga på bästa sätt:
1. Bli medveten om dina svagheter
För att kunna förändra en svaghet till en styrka behöver den först definieras. Om du har svårt att komma på något, be om en kollegas åsikt. Om du redan vet vad som behöver utvecklas kan dina kollegors perspektiv ändå vara värdefullt. När du lyfter en svaghet för framtida arbetsgivare kan det nämligen vara en fördel att använda sig av såväl sitt egna som andras perspektiv. Det visar att du är både utvecklingsorienterad och mottaglig för feedback.
2. Lyft rätt typ av svaghet
Det är viktigt att du fokuserar på en svaghet som kan kopplas till en konkret arbetssituation. Vad du behöver bli bättre på i ditt privatliv är inte av relevans i det här fallet. När du väl ska lyfta en svaghet har du mycket att vinna på att vara specifik. Låt oss säga att du lätt blir stressad. Svara inte ”Jag är lättstressad.” Svara istället på ett sätt som gör tydligt i vilka situationer känslan av stress uppstår, och vad det är som föranleder den. Om du lyckas avgränsa det till en specifik situation blir det även lättare för dig att föreslå ett tillvägagångssätt för att förändra detta. Detta skapar en förutsättning för proaktivt handlande och visar också rekryteraren att du har en förmåga till självinsikt.
3. Tala om din svaghet på rätt sätt
När det står klart för dig själv vad det är du behöver utvecklas inom, bör du se till att framföra detta på rätt sätt. Tydlighet gör att du framstår som genomtänkt och att det läggs tyngd bakom dina ord, så undvik utfyllnad som ”Ehh…” och ”Jag vet inte…” Se även till att konkret berätta hur du arbetar med att förbättra denna sida hos dig själv. Om frågan ”Vill du berätta om dina svagheter?” dyker upp kan du använda dig av ett retoriskt knep och omformulera frågan. Börja ditt svar med ”De områden jag vill utvecklas inom…” istället för att ”Mina svagheter är…”
4. Para ihop svagheten med en styrka
Då du resonerar om en svaghet ska du inte glömma att även väva in en av dina styrkor. Låt oss återigen använda exemplet att du är lättstressad. Kanske kan du tillägga att du ibland lyckas använda ditt höga tempo till att vara väldigt effektiv.
5. Detta bör du undvika
Sist men inte minst vill jag höja ett varningens finger mot att nämna klyschiga och uttjatade svagheter som egentligen inte säger så mycket konkret om dig som person. Ett exempel på detta är ”jag tar lätt på mig för mycket ansvar”. Samtidigt vill jag även avråda från att inte nämna några svagheter alls. Utnyttja istället situationen till att vara genuin, ärlig, men smart. För en rekryterare är själva svagheten i sig ofta inte det viktigaste, utan hur du resonerar kring den.
Kom ihåg att alla människor har saker som de behöver bli bättre på. Dina svagheter är liksom dina styrkor en del av vem du. Tänkandet och handlandet kring detta kan vara det som gör dig till den bästa kandidaten!
Blogginlägget ”Arbetsintervju – svagheter” är skrivet av Klara Berg, CV Gruppen.
Gillade du vad du läste? Sharing is caring! Du får gärna både dela och länka till blogginlägget!
Och du, lycka till med jobbsökandet!